Skip to content

NATO POZVAO Rusiju da hitno obnovi učešće u sporazumu o žitu

NATO je danas pozvao Rusiju da što prije obnovi učešće u sporazumu kojim je, uz posredovanje UN-a, omogućen izvoz žitarica iz Ukrajine preko Crnog mora.

“Pozivamo Rusiju da preispita svoju odluku i hitno obnovi učešće u sporazumu kako bi se omogućilo da hrana stigne do onih kojima je najpotrebnija”, poručila je portparolka NATO Oana Lungesku, a prenosi Reuters.

Ona je rekla da ruski predsjednik Vladimir Putin mora da, kako tvrdi, prestane da koristi hranu kao oružje i okonča ilegalni rat protiv Ukrajine. Lugansku je istakla da je izvoz žitarica iz Ukrajine pomogao da se smanje cijene hrane širom svijeta.

Rusija je jučer saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažirana za osiguranje žitnog koridora.

♦ Rusija je ranije žestoko odgovorila SAD-u

Ruski ambasador u Washingtonu kritizirao je Sjedinjene Države zbog, kako je rekao, lažnih tvrdnji o odluci Moskve da obustavi svoje učestvovanje u crnomorskom ugovoru o žitu uz posredovanje UN-a. Ponovio je tvrdnje da su britanski vojni stručnjaci umiješani u napad drοnovima u Sevastopolju.

“Reakcija Washingtona na terοristički napad na luku Sevastopolj je doista nečuvena”, rekao je ambasador Anatolij Antonov na Telegramu.

“Nismo vidjeli nikakve znakove osude bezobzirnih postupaka kijevskog režima”, naveo je, javlja Reuters.

“Zanemaruju se sve indikacije da su britanski vojni stručnjaci bili uključeni u organiziranje masovnog napada uz korištenje bespilotnih letjelica”, rekao je Antonov. Moskva još nije ponudila dokaze za svoje tvrdnje, a Britanija je te tvrdnje odbacila kao lažne.

♦ Rusko ministarstvo otkrilo odakle su poletjeli i čime su bili opremljeni drοnovi

Rusko ministarstvo odbrane u nedjelju je saopštilo da je pronašlo i analiziralo olupinu drοnova korištenih u napadu na brodove ruske Crnomorske flote na Krimu dan ranije, istakavši da su drοnovi bili opremljeni navigacijom kanadske proizvodnje.

Ministarstvo je saopštilo da je Ukrajina napala Crnomorsku flotu u blizini Sevastopolja sa 16 bespilotnih letjelica rano ujutro u subotu, a da su „specijalci“ britanske mornarice pomogli u koordinaciji napada, što je Velika Britanija demantirala.

Prema rezultatima podataka prikupljenih iz memorije navigacionog prijemnika, utvrđeno je da je lansiranje pomorskih bespilotnih letjelica izvršeno s obale u blizini grada Odese“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva obrane.

PROČITAJTE JOŠ… UKRAJINCI U IRANSKOM DRONU PRONAŠLI VLASTITU KOMPONENTU