Skip to content

NATO: “Rusija neće moći dobiti nuklearni rat”

Podsjetimo, Putin je rekao da su zapadne zemlje organizirale “nuklearnu ucjenu” Rusiji, stoga je, u slučaju prijetnje njenom teritorijalnom integritetu, spremna koristiti sva raspoloživa sredstva da zaštiti svoj narod.

”Slabo prikrivena prijetnja predsjednika Vladimira Putina da će upotrijebiti nuklearno oružje nakon ruskih neuspjeha u Ukrajini bila je “opasna i nepromišljena retorika”, rekao je u srijedu glavni tajnik NATO-a, dodajući da je jedini način da se okonča rat dokazati da Moskva neće pobijediti na bojnom polju.

“Ovo je opasna i bezobzirna nuklearna retorika. To nije novost, jer je on (Putin) to već učinio mnogo puta. On vrlo dobro zna da se nuklearni rat nikada ne može voditi i nikada se ne može dobiti,  imat će neviđene posljedice za Rusiju”, rekao je glavni tajnik za Reuters.

Stoltenberg nije odgovorio koje će akcije NATO poduzeti u slučaju da Rusija upotrijebi nuklearno oružje.

“Kako ćemo reagirati ovisi o tome kakva će biti situacija i kakvo oružje koriste. Najvažnije je to spriječiti. Stoga smo vrlo jasni u komunikaciji s Rusijom o posljedicama, da Ruska Federacija ne može dobiti nuklearni rat”, rekao je glavni tajnik NATO-a.

“Govor predsjednika Putina pokazuje da se rat ne odvija prema planovima predsjednika Putina”, rekao je Stoltenberg. “Napravio je veliku pogrešku, stratešku pogrešku”, rekao je Stoltenberg o Putinu, dajući mračnu prognozu.

Budući da je NATO bio spreman za “dugotrajnu” borbu s Putinom, sada je u bliskom dijalogu s obrambenom industrijom kako bi obnovio svoje zalihe oružja i streljiva, rekao je Stoltenberg.

“Putin je rekao, ne nudeći nikakve dokaze, da su dužnosnici zemalja članica NATO-a prijetili da će upotrijebiti nuklearno oružje protiv Rusije, te da Rusija “također ima različita sredstva za uništenje”. NATO nije primijetio nikakvu promjenu u nuklearnom stavu i spremnosti Rusije, rekao je Stoltenberg, ali je dodao da je ključ spriječiti takvu eskalaciju.

“Jedini način da se završi ovaj rat je dokazati da predsjednik Putin neće pobijediti na bojnom polju. Kada to shvati, mora sjesti i pregovarati razuman sporazum s Ukrajinom”, rekao je Stoltenberg.  Isti komentar je ranije izjavio njemački kancelar Scholz.

“Spremni smo za tešku zimu. Zima dolazi, bit će teško za sve nas. Ali odgovor nije da odstupimo i da prestanemo podržavati Ukrajinu. Odgovor je, ako ništa drugo, da se pojačamo i dalje podržimo Ukrajinu”, dodao je između ostalog.

Stoltenberg je još jednom izrazio uvjerenje da će članstvo Švedske i Finske u NATO-u, koje su podnijele zahtjev za članstvo u savezu nakon ruske invazije na Ukrajinu, biti ratificirano, iako je Turska nastavila izražavati zabrinutost zbog tog poteza.

NATO ne vidi Kinu kao protivnika, rekao je Stoltenberg, ali je izrazio rastuću zabrinutost zbog sve bliže suradnje Pekinga s Moskvom na vojnim vježbama i u diplomatskoj domeni.

“Kina je dio sigurnosnih izazova s ​​kojima se danas moramo suočiti”, rekao je Stoltenberg.