Skip to content

Naučnik ostavio sve bez riječi: Rak se dobija od ovih namirnica

Osnovni uzrok raka službeno je otkriven prije 1923., a pronalazač je 1931. za to dobio Nobelovu nagradu iz medicine.

Dok je boravio u Italiji Warburg je istraživao potrošnju kisika jajašaca morskih ježinaca poslije oplodnje, i dokazao je da nakon oplodnje brzina disanja raste čak i do šest puta. Također je dokazao da je željezo nužno za razvoj stadija larve.

Godine 1918. je postavljen za profesora biologije na Institutu Cara Wilhelma u Berlinu. 1931.g. je postao direktor odjela za fiziologiju stanice na tom institutu (danas se taj institut zove Institut Maxa Plancka).

Nakon povratka u Njemačku istraživao je metabolizam tumora i stanično disanje, posebno tumorskih stanica i 1931. godine dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu za “otkriće prirode i načina rada respiratornih enzima stanice”. [1] Poslije je (1953.g.) još jedan od znanstvenika iz Warburgovog laboratorija dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu: Hans Adolf Krebs za potpunu identifikaciju ciklusa limunske kiseline (Krebsov ciklus).

Godine 1931. njemački naučnik Otto Heinrich Warburg (1883.-1970.) primio je Nobelovu nagradu za pronalazak osnovnog uzroka raka

Antifiziološkim načinom prehrane (pretežno hranom koja zakiseljuje) i fizičkom neaktivnošću tijelo stvara kiselu sredinu slabo opskrbljenu kiseonikom.

Stanična kiselost istiskuje kiseonik, a pomanjkanje kiseonika u stanicama stvara kiselu sredinu.

Dr Warburg je rekao: “Pomanjkanje kiseonika i kiselost su dvije strane iste medalje: ako netko ima jedno, ima i drugo”.

Ako imate previsoku kiselost, automatski će vam nedostajati kiseonika u organizmu; ako vam nedostaje kiseonika imaćete zakiseljen organizam. Kisela sredina je sredina bez kiseonika.

“Oduzmete li zdravoj stanici 35% njenog kiseonika, možete je pretvoriti u stanicu raka za samo dva dana”, tvrdio je dr Warburg.
“Sve normalne stanice imaju apsolutnu potrebu za kiseonikom, ali tumorske stanice mogu živjeti bez njega. To je pravilo bez iznimke”.

Tumorska su tkiva kisela, dok su zdrava alkalna

U svom djelu “Metabolizam tumora“, dr Warburg je pokazao da svi kancerogeni oblici ispunjavaju dva temeljna uslova: krvnu kiselost i hipoksiju (pomanjkanje kisika).

Otkrio je, da su tumorske stanice anaerobne (ne udišu kiseonik) i da ne mogu preživjeti u prisutnosti visokih koncentracija kiseonika.

Tumorske stanice mogu preživjeti samo uz pomoć glukoze i u sredini bez kiseonika.

Stoga, karcinom nije ništa drugo nego odbrambeni mehanizam, koji naše stanice koriste da bi preživjele u kiseloj sredini bez prisustva kiseonika.

Zdrave stanice žive u alkalnoj sredini punoj kiseonika, koja omogućava njihovo normalno funkcionisanje. Tumorske stanice žive u kiseloj sredini siromašnoj kiseonikom.

Kiselost i alkalnost organizma zavisi od hrane

Nakon što je završen probavni proces, hrana, zavisno od svog nutritivnog profila, stvara uslove kiselosti ili alkalnosti u tijelu.
Pojednostavljeno rečeno, alkalnost organizma zavisi o toga šta jedemo.

Hrana koja zakiseljuje tijelo:

* Rafinirani šećer i svi njegovi derivati. Od svih je najgori, jer nema bjelančevina, masti, vitamina ni minerala, samo rafinisane ugljikohidrate, koji škode gušterači. Njegov pH je 2,1 (veoma kiseo).

* Meso (sve vrste)

* Proizvodi životinjskog porijekla – mlijeko i sirevi, vrhnje, jogurt itd.

* Rafinisana sol

* Rafinisano brašno i svi njegovi derivati kao što su tjestenina, torte, keksi itd.

* Hljeb

* Margarin

* Kofein

* Alkohol

* Duvan

* Sva industrijski prerađena i konzervirana hrana, koja sadrži konzervanse, umjetne boje, arome, stabilizatore itd.

* Antibiotici i općenito svi lijekovi

Hrana koja alkalizuje:

* Svo sirovo povrće. Neko je kiselo po okusu, ali u tijelu se mijenja i postaje alkalno.

* Voće. Na primjer, limun unutar tijela ima veoma visok stepen alkalnosti. (Nemojte da vas zavara njegov veoma kiseli okus).

* Bademi. Vrlo su alkalni.

* Integralne žitarice: jedina alkalizirajuća žitarica je proso. Sve su ostale žitarice lagano kisele, no idealna prehrana treba i određeni postotak kiselosti pa valja jesti i nešto žitarica. Sve žitarice moraju se jesti kuvane.

* Med. Ima vrlo visoku alkalnost.

* Hlorofil. Zelene biljke sadrže hlorofil koji je veoma alkalan.

Voda. Važna je za proizvodnju kiseonika. Uvijek budite dobro hidrirani, pijte vode malim gutljajima tokom cijelog dana.

* Vježbanje. Vježbe pomažu održavati alkalnost organizma jer daju kiseonik cijelom tijelu. Sjedalačkii način života uništava život.

Kiselo ili alkalno stanje mjeri se PH skalom od 0 do 14, gdje je 7 neutralna zona. Od 0 do 7 je kiselo, a od 7 do 14 je alkalno.

Naše stanice, da bi mogle uspješno funkcionisati, trebaju imati lagano alkalan pH, malo iznad 7.

♦ Kiselost i alkalnost organizma zavisi od hrane?

Šta je pH vrijednost?

Skraćenica “pH” označava “potential of Hydrogen” (eng. potencijal hidrogena) i predstavlja mjeru kiselosti vodenih otopina. Skala pH vrijednosti je od 0 do 14, gdje je 7 neutralna vrijednost. Ispod vrijednosti 7 kažemo da je vodena otopina kisela, dok iznad 7 znači da je u pitanju baza.

 

 

Hemoterapija zakiseljuje tijelo do te mjere da ono mora posegnuti za alkalnim rezervama organizma, kako bi neutralizovalo kiselost žrtvujući minerale (kalcijum, magnezijum, kalijum) ugrađene u kosti, zube, udove, nokte i kosu.

Iz tog razloga primjećujemo promjene na osobama koje primaju hemoterapiju, između ostalog i opadanje kose.
Ostali lijekovi takođe pogoršavaju kiselost organizma, pa ih valja izbjegavati koliko je to god moguće.

Otto Heinrich Warburg

Hipoteza nastanka raka

Godine 1924. Warburg je zaključio da je rast raka prouzročen time što tumorska stanica proizvodi energiju (kao što je adenozin trifosfat – ATP) putem anaerobne fermentacije šećera (proces što se zove glikoliza), dok zdrava stanica pretvara šećer u energiju uz prisutnost kisika. On dalje zaključuje da je rak mitohondrijska disfunkcija.

“Rak kao nijedna druga bolest ima nebrojene sekundarne uzroke” zaključuje Warburg, a njegov često navođeni citat za primarni uzrok raka je: “… glavni uzrok raka je promjena normalne respiracije kisika u stanici sa anaerobnom fermentacijom šećera.” navodi se u Wikipediji.

 ljekovitapriroda

Sidebar