Skip to content

Ne bacajte talog od kafe: Pogledajte šta sve možete da napravite od njega

Navikli ste da čim popijete kafu, odmah operete šolje i tako bacite dragocjeni talog. Mnogi ljudi ne znaju da je ovo praktičan i ekonomičan način da uradite mnoge stvari u kući.

Talog se koristi za mnoge stvari, od ljepote do čišćenja kuće.

KUĆNI POSLOVI

1) OČISTITE TVRDOKORNE MRLJE SA PLOČICA ILI RADNE PLOČE -Pomješajte talog sa sapunjavom vodom i trljajte mjesto sa flekom.

2) OČISTITE PRLJAVI ROŠTILJ – Granularna tekstura taloga pomaže da se skine nakupljena masnoća.

3) OTPUŠITE SUDOPERU – Ako je sudopera zapušena, sipajte talog od kafe, pa zatim tečni sapun i šolju prokuvale vode.

4) UKLONITE BUVE SA VAŠEG LJUBIMCA – Kada kupate psa ili mačku, nakon šampona i prije ispiranja utrljajte talog u korijen njihovog krzna.

5) OBRIŠITE OGREBOTINE SA NAMJEŠTAJA – Pomješajte talog sa sirćetom i toplom vodom pa tu smjesu nježno utrljajte u ogrebanu površinu. Koristite pamučni tufer da bi uklonili ostatke smjese.

6) OČISTITE TIGANJ – Koristite ovu metodu samo ako su fleke tvrdokorne.

7) UBACITE U SMJESU ZA KOLAČE – Umjesto mlijeka možete dodati svjež talog za bogatiji ukus kafe.

solja kafe

8) ZAČINITE UKUS MESA – Kada se karamelizuje, talog formira koru koja ostavi sočnu unutrašnjost mesa. Ovo daje gorko-sladak ukus vašem roštilju.

9) UKLONITE NEPRIJATAN MIRIS OD LUKA – Nakon što ste završili sa sječenjem luka, utrljajte talog u vaše ruke. Ovo će neutralisati neprijatne mirise.

LJEPOTA

10) UKLONITE NADUTOST ISPOD OČIJU – Nisu samo kesice čaja te koje mogu da učine čuda. Izmješajte talog kafe sa vodom i napravite pastu. Stavite smjesu na otečeno područje i ostavite 15 minuta. Isperite.

11) UKLONITE CELULIT – Masirajte mješavinu taloga i kokosovog ulja na problematično područje, ostavite par minuta i zatim isperite. Radite ovo svaki dan i kroz dvije nedelje ćete primetiti promjene.

12) OČISTITE LICE – Pomješajte kašiku taloga sa par kapi maslinovog ulja i time očistite lice. Ovo će hidrirati kožu i učiniti je čistijom i sjajnijom.

13) OPERITE KOSU – Mrvice u talogu učiniće da vaša kosa škripi od čistoće. Brunete će postati tamnije, zato što kafa takođe farba kosu.

U BAŠTI

14) ĐUBRIVO – Bogat azotom, talog kafe je dobar kao đubrivo zato što ga crvi obožavaju. Ako imate gomilu gdje taložite đubrivo, koristite svježu travu i lišće sa talogom. Ne koristite odmah ovu mješavinu, potrebno je određeno vrijeme da kompost bude koristan.

15) UKLONITE PUŽEVE – Umjesto soljenja dvorišta, poprskajte talog oko cvijetnih leja i nikada vas puževi neće posjećivati.

16) LAKŠE GAJITE ŠARGAREPU – Pomješajte talog sa sjemenom šargarepe prije nego što ga zasadite. Lakše će porasti.

17) PROMJENITE BOJU CVIJEĆA – Ovo posebno djeluje na hortenzijama pošto je sa njihovom bojom lako manipulisati. Dodajte talog na tlo i ph nivo će uraditi da poprime plavu boju.

KREATIVNE STVARI

18) BOJA – Talog pomješajte sa vodom i možete dobiti dobar „sepia“ efekat.

19) UČINITE DA STARO DRVO DJELUJE KAO NOVO

Kašičica taloga, malo sirćeta, žica za čišćenje i stara tegla su sve što vam je potrebno. Stavite žicu i talog na dno tegle i do vrha sipajte sirće. Pustite da smjesa odstoji jedan dan. Sirće će rastvoriti žicu pa ćete moći da je koristite. Nakon dvadeset i četiri sata izvadite žicu i njome farbajte drvo. Pustite da se sloj osuši pa zatim očistite ostatke i stavite drugi sloj.

Izvor: zena.blic.rs

Sidebar