Skip to content

NE BISTE POMISLILI! Ove NAMIRNICE mogu trajati “vječno” i NEMAJU rok trajanja

Nakon informacije da je pronađen komad voćnog kolača koji je preživio ekspediciju Roberta Skota i da je on još uvek bio jestiv, postavlja se pitanje da li postoje i neke druge namirnice koje mogu trajati “vječno”? Odgovor je da postoje.

♦ Med

Još 2015. godine arheolozi su saopštili da su pronašli 3.000 godina star med dok su iskopavali grobnice u Egiptu i bio je jestiv. Moć da izdrži ovako dugo med ima zahvaljujući jedinstvenim karakteristikama, a to su prije svega nizak sadržaj vode i visok nivo šećera, pa bakterije ne mogu rasti.

Med sadrži i male količine vodonikovog peroksida koji usporava rast mikroba. To je ujedno i razlog zašto pčele proizvode med u košnicama – istovremeno je i hrana i zaštita.

Obrada meda takođe pomaže jer su šećeri u medu higroskopni što znači da su skloni privlačenju atmosferske vode. Međutim, tokom obrade i pakovanja, termičkom obradom najprije se uklanja voda, a zatim se hermetičkim poklapanjem sprečava ulazak vode, pomažući tako medu da se duže održi jestivim.

med
Foto: Pixabay

Premda med može postati kristalizovan jednom kada se otvori i kada šećeri ponovno privuku vodu, ta fizička promjena može se preokrenuti jednostavnim zagrijavanjem.

Zakonski omjer vode u medu ovisi od vrste i iznosi od 15-20%. Količina vode nazočne u medu utječe na njegovu viskoznost, gustoću i kristaliziranje.

Tako se med u kojem je nazočna veća količina vode kasnije kristalizira.

Med ne treba držati u prostorijama s lukom, kiselim kupusom, naftom, benzinom, plinom i ostalim proizvodima intenzivnog mirisa, kao ni u vlažnim prostorijama.

Metalne posude koje nisu posebno pripremljene za med ne treba rabiti, jer u njima može doći do reakcije organskih kiselina i metala. I pri uzimanju meda nije preporučljivo koristiti metalni pribor, već npr. plastični, drveni, porculanski. Za skladištenje meda koriste se inox posude za prehrambenu industriju.

pcela
FOTO: Pixabay

Nema na svijetu pčele koja proizvodi loš med, loš med rezultat je industrijskog punjenja meda ili lošeg nesavjesnog i neobrazovanog pčelara.

♦ Osušene mahunarke

Kao i kod meda, ključ dugog roka trajanja je obrada. Suvi grašak, sočivo i ostale mahunarke povećavaju koncentraciju šećera i smanjuju njihov sadržaj vode što otežava rast bakterija i giljivica na njima. Takođe, bilo koji enzim koji bi prirodno razbio proizvod nakon žetve ulazi u hibernaciju.

Ako je posuda hermetički zatvorena, mahunarke će trajati godinama i još uvijek mogu biti odličan izvor proteina. Ako dođu u kontakt s vodom, trajaće samo nekoliko mjeseci.

U ovu porodicu spada veliki broj ekonomski važnih biljaka – grah mahunar, grašak, soja, bob, kikiriki, badem, rogač; kao i pojedine ukrasne – akacija, mimoza, albicija.

Nutritivni sastav ovih plodova je fascinantno posložen – sadrži gotovo sve potrebno za našu ishranu i to u vrlo korisnim i balansiranim omjerima. Prema našim potrebama dolaze makronutrijenti ugljikohidrati, proteini i masnoće, za gradivo i energiju, uz pregršt vitamina, minerala.

Nemojmo zaboraviti balastne tvari i antioksidanse, te fitokemikalije poput flavonoida, lignana i fitosterola koji daju pečat vrlo korisnih nutraceutika.

Mahunarke sadrže 20 do 25% proteina, što je dvostruko više nego u žitaricama i triput više nego u riži, a u prosjeku gotovo duplo više nego meso.

♦ Riža/Pirinač

Čak i ako se na kutiji ulovi debeo sloj prašine, riža unutra bit će jednako dobra kao i onoga dana kad ste ju kupili. To vrijedi za sve tipove riže: dugog i kratkog zrna, bijelu smeđu, basmati… No ne i za smeđu rižu koje je zbog većeg udjela ulja sklonija kvarenju. Jedino na što morate paziti kod skladištenja riže je da ju čuvate od insekata.

Beli pirinač je prošao zanimljiv eksperiment nakon što je 30 godina stajao spremljen i serviran u posudama. Skuvan, stari pirinač zatim je izašao pred žiri koji je rekao da je sve u redu. Ono što je ključno za pirinač je atmosfera i temperatura.

Istraživanja su pokazala da su niska temperatura i manjak kiseonika važni za dugovječnost pirinča. Smeđi pirinač, iako se često smatra zdravijim, ima kraći rok trajanja. Njegove vlaknaste mekinje sadrže neasićene masti, koje se mogu pokvariti.

♦ Sirće

Neki mogu reći da je sirće zapravo već pokvareno vino ili jabukovača. Ali njegova kiselinska priroda, koja se tradicionalno postiže primenom Acetobacter bakterija u procesu fermentacije, znači da se druge bakterije teško razmnožavaju i zbog toga može trajati jako dugo.

Dok bijelo sirće ostaje gotovo nepromenjeno neodređeno dugo. Ostale vrste sirća mogu promijeniti boju ili proizvesti sediment. Obično to neće uticati na sigurnost proizvoda, samo na izgled i možda ukus.

voda i sol

Osim što ga možete koristiti u raznim salatama, odličan je i kao sredstvo za čišćenje.

♦ Šećer i so

Mnoge namirnice koje dugo traju imaju visok udio šećera i soli. Jednostavno rečeno, oni izvlače vodu, pa ako bakterije pokušavaju rasti, jednostavno će se isušiti. Zato pri izradi šunke koristimo so, a šećer pri izradi džemova.

Kao posebne namirnice, ako se so i šećer skladište u hermetičkim posudama, oni će trajati vječno.

Sol, bila ona morska ili kamena, ne može se pokvariti i zauvijek ostaje svježa kao i onoga dana kad ste ju kupili. Ali aditivi, poput joda koji se dodaju soli, mogu smanjiti rok trajanja na oko pet godina.

♦ Javorov sirup

Iako se ova namirnica kod nas baš i ne koristi često, imate li ju u kući znajte da ni ona nema rok trajanja. Javorov sirup najčešće se koristi kao preljev za palačinke ili neke druge slastice.

♦ Kukuruzni škrob

I ova namirnica ima neograničen vijek trajanja, no morate ju čuvati na hladnom mjestu i dobro zatvorenu. A kako se zaliha kukuruznog škroba ne troši baš tako brzo, možete ju mirne duše nastaviti koristiti dugo vremena.

Većina hrane ne traje jako dugo zato što sadrže ono što mikrobi vole, a to u hranjive stvari i voda, a ne sadrže puno stvari koje bakterije ne vole, poput soli i kiseline.

 

Sidebar