Skip to content

‘NE GOVORI U NAŠE IME!’ Irska političarka o Von der Leyen: “Kako se usuđuje reći da je Evropa uz Izrael?”

  • “Kako se usuđuje Ursula Von der Leyen proglasiti “Evropa je uz Izrael”? – uputila je svoje riječi irska političarka, Clare Daly, okupljenima u irskom parlamentu.

– U politici sam 40 godina, ali nikada nisam vidjela ništa slično onome što se pokrenulo u Gazi. Pred očima javnosti, dok svijet gleda kako se to odvija. I kada se EU trebala zalagati za prekid vatre, za poštivanje međunarodnog prava, za zaštitu civila, Ursula Von der Leyen slijeće u Tel Aviv kako bi fotografirala pripremu genοcida, i kaže da Evropa stoji uz Izrael, sada i u danima koji dolaze.

–  KAKO SE USUĐUJE? Ona nema mnogo ovlasti u vanjskim poslovima. Ona ne govori u moje ime. Ona ne govori u ime Irske. Ona ne govori u ime građana Evrope. Zalažemo se za mir, međunarodno pravo i pravdu za narod Palestine”, poručila je Clare s govornice irskog parlamenta, dodavši da je davno prošlo vrijeme da je Ursula izašla s pozornice i da je “vrijeme je da ode”.

Irski predsjednik Michael D Higgins također je kritizirao komentare Ursule von der Leyen o ratu Izraela i Hamasa.

G. Higgins je rekao da predsjednica Evropske komisije “ne govori u ime Irske i nije govorila u ime mišljenja koja oni imaju”.

Gospodin Higgins je ranije rekao da odgovor Izraela mora poštivati ​​međunarodno pravo, dok je Taoiseach Leo Varadkar rekao da Izrael provodi “kolektivno kažnjavanje” u regiji.

Von der Leyen kritizirana je jer nije pozvala Izrael da zaštiti palestinske civile i ostane unutar granica međunarodnog prava.

Von der Leyen je rekla: “Znam da će način na koji Izrael odgovori pokazati da je to demokracija.”

Irski predsjednik Higgins rekao je da je od vodstva EU-a potrebna “bolja izvedba”

“Ne znam odakle su te odluke. Ne znam gdje je bio legitimitet za to i ne znam gdje je autoritet za to i mislim da nije bilo od pomoći. Možda nije trebala imati zlonamjerne posljedice, ali svakako trebamo bolju izvedbu u odnosu na diplomaciju i praksu Evropske unije,” rekao je.

G. Higgins je rekao da su izraelske iskazane namjere za buduću akciju u Palestini svele međunarodno pravo osmišljeno za zaštitu civila “u dronjke”, javlja Evening Standard.

“Jedna je stvar, kada gledamo istorijska kršenja međunarodnog prava, to je nevjerovatno loše, ali zapravo unaprijed najaviti da ćete prekršiti međunarodno pravo, i to uvijek iznova objaviti, i to učiniti na nedužnom stanovništvu. Razmišljao sam o tome i mislim da to stvarno svodi sav taj kodeks koji je postojao od Drugog svjetskog rata preko Ženevskih konvencija o zaštiti civila, svodi ga u paramparčad”, rekao je.

“Treba imati na umu koliko je važno zadržati i inzistirati na istinitosti i uvjerljivosti međunarodnog prava”, ustvrdio je irski predsjednik.

PROČITAJTE JOŠ… Irska zastupnica: “5 miliona djece gladuje, djeca se prodaju da bi preživjeli. To se nigdje ne spominje! (VIDEO)