Skip to content

Ne mogu da jedem kad vidim prljave ruke tvoje majke – smjestimo je u starački dom, rekla mi je ne trepnuvši

Mladić koji se upravo oženio svojom prelijepom, voljenom suprugom rano je izgubio oca i cijeli život, i dobar i loš, proveo je s majkom. Njegova stara majka već je bila iscrpljena, jer je mladost nije štedjela. Vrijedno je radila kako bi obezbjedila sinu školovanje i pristojan život.

Foto: Pixabay

Dugo godina radila je kao spremačica u osnovnoj školi, a nakon posla išla je da čisti kuće. Zbog hemikalija i napornog rada brzo je izgubila zdravlje, a koža na rukama postala joj je otečena i naborana.

Sad kad je bila nemoćna i penzionisana, po cijeli dan je sjedila u uglu sobe kako ne bi ometala mlade i samo se molila da ostane dovoljno dugo u životu da dočeka unuke.

Pomagala je koliko je mogla u kuhinji, kuvala i prala suđe, a sin joj je govorio da posluša savjete ljekara i da se što više odmara.

Jednog dana, dok su njih troje ručali, iznenada je njegova supruga ustala, ostavila obrok i otišla u spavaću sobu. Majka mu je rekla:

„Sine, idi da vidiš šta joj je, da li se razboljela, da li je nešto pošlo po zlu. Nemoj gladna da ode na spavanje.

I on je mislio da mu je žena bolesna, pa je otišao u njenu sobu. Pitao ju je:

„Ljubavi moja, jesi li dobro?“ Šta ti je? Zašto ne jedeš s nama? “

A ona mu odgovori:

„Ne mogu. Kad vidim prljave ruke tvoje majke, odmah mi pozli. Ne mogu da jedem.“

„Ali njene ruke nisu prljave, već su samo naborane. Samo ona zna koliko je morala da se potrudi da bi mi obezbjedila hranu i školarinu. Smetaju ti njene ruke koje su me podigle? “

Pa je pitao:Šta predlažeš, šta da radimo?“.

Odgovorila je: „Najbolje je smjestiti je u starački dom!“

Rekao joj je: Ne brini, ljubavi moja što je ovako ispalo. Ti si mi najvažnija, samo da si ti dobro. Ovo ćemo da riješimo već sutra. I da, ne zaboravi da smo pozvani kod tvojih na ručak.

Foto: Pixabay

Prvo ćemo otići do njih, a kad se vratimo, odvešću majku u starački dom. Sutra ćemo da vodimo moju majku kod tvojih, na oproštajni ručak, da se i ona malo druži sa porodicom.

Došao je novi dan, pa su on i supruga i majka otišli u posjetu porodici drage supruge.

Sjedeli su neko vrijeme u holu i salonu, a onda su se svi zajedno uputili u trpezariju gde je bio veliki sto bogato postavljen sa hranom u izobilju.

Foto: Pixabay

Međutim, njegova majka se nije pojavila za stolom. Pitao je suprugu šta se dogodilo sa njegovom majkom, gde je i zašto nije došla da jede sa njima. Na to je ona odgovorila:

„Ne brini, ona jede sama u drugoj sobi!“

Pitao ju je: „Jesi li joj ti rekla da ostane sama u drugoj sobi?“ Ona je odgovorila: „Da!“

Ubrzo je njegov tast započeo razgovar za stolom. Rekao je:

„Zete, ti znaš da je naša ćerka jedinica i da joj želimo svu sreću na ovom svijetu. Jednog dana, sve što vidiš, ova palata će pripasti njoj. Ali sada, dok živi sa vama, ona ima pravo da živi sama sa svojim mužem u kući. Zbog toga očekujemo da pronađeš riješenje za svoju majku.“

Odgovorio je kratko: „Već sam obećao svojoj ženi da ćemo to riješiti danas. Ne brinite.“

Ručak je bio postavljen. Svi su počeli da jedu osim njega. Tast je to primjetio i rekao mu:

Zete, šta je s tobom … Zašto ne jedeš?“

Rekao je: „Ne mogu. Kad vidim vaše prljave ruke, ne želim da jedem. Ruke su vam prljave isto kao što vam je prljavo srce

Njegova supruga je bila zapanjena.

Foto: Pixabay

On je ustao i otišao u sobu u kojoj je bila njegova majka, kleknuo je pored nje, poljubio joj ruke i rekao:

Hajde mama, idemo!

Starica je pitala:

Ali sine, kuda idemo?“ pitala ga je začuđeno, jer nije znala šta se dogodilo u drugoj sobi.

Majko, idemo što dalje odavde, da se spasimo majko od ovog zla. Idemo u naš raj, idemo kući draga majko

POSEBNO BI SE OBRATIO SVIMA KOJI OVO BUDU ČITALI, a sretnici su oni koji imaju žive roditelje, čuvajte ih, pazite, možete biti bolji, nemojte dopustiti ni najmanji uzdah vaših roditelja DA BUDE ZBOG VAS…

Drago bi mi bilo ako nekog podsjetim da makar nazove telefonom svoje roditelje ili uradi kakvo dobro prema njima, jer uvijek ćete kod roditelja moći naći oslonac, podršku i utjehu!

Sidebar