Skip to content

Ne morate kod limara, udubljenje na automobilu popravite sami

Postoje oštećenja na vašem četvorotočkašu zbog kojih ne morate da idete kod auto-limara.

Metoda ravnanja udubina na automobilu ima nekoliko, no u svim slučajevima zadatak i cilj je uvijek isti, vratiti lim / plastiku u prvobitno stanje i to po mogućnosti bez potrebe za naknadom intervencijom lakirera, (Ravnanje bez lakiranja) jer kvalitetno lakiranje je vrlo skupo, a pogađanje nijanse postojeće (izblijeđene) boje i djelomična ušpricavanja znaju biti nauka sami po sebi.

U ostalom ako ste se već zainteresirali za neku od DIY (uradi sam), metoda za popravak limarije, a jeste čim sad ovo čitate, pretpostavka je da želite maksimalno smanjiti sve moguće izdatke za taj popravak.

Toliko su jednostavno da čak ni vlasnice automobila ne rizikuju lomljenje nokta.

1 Metoda ravnanja pomoću ljepljive trake/čini se i najjednostavnija

2 Metoda ravnanja pomoću tople vode

Naime, kako je čak i apsolutnim laicima s područja fizike poznato da plastika reagira na toplinu, tj. postaje mekša kada se izloži nekom jačem toplinskom izvoru, tako udubljenja na plastičnim dijelovima karoserije samim time ne predstavljaju veliki problem.

Dapače, kako video-uradak u nastavku ovom tekstu zorno pokazuje, dovoljno je imati kiblicu kipuće vode, nešto snage u rukama i malo dobre volje, jer je upravo to recept za najjeftiniji i najbrži popravak u maniri nekad davno popularnog časopisa „Uradi sam“.

Kombinatorika je pak sljedeća: čovjek uzme kantu s vodom, zalije mjesto na braniku kojim je zavladala udubina, te je počinje mlatiti šakom s unutarnje strane branika. Uglavnom, kako video-uradak zorno pokazuje, udubina se malo pomalo počinje ispravljati, te na kraju skoro u potpunosti nestaje.

Doduše, cijela je priča snimana mobitelom, pa rezolucija baš i nije nešto, te se samim time ne vidi je li npr. na braniku „pukao“ lak ili ne, no ukoliko u stvarnom životu lak ostane netaknut, ovo je vjerojatno najjeftiniji i najefikasniji način za izbjegavanje limarskih i lakirerskih radionica gdje će vam za lakiranje samo jedne udubine pokušati naplatiti lakiranje cijele „plohe“, odnosno kompletnog branika.

3 Metoda ravnanja pomoću fena

Ova metoda za popravak udubljenja zahtijeva tek nekoliko stvari od kojih su dvije ključne, a to su sušilo za kosu i komprimirani zrak u spreju. Pretpostavljamo da sušilo za kosu već imate, dok se jedan sprej s komprimiranim zrakom od 400 ml može nabaviti jeftino. Prema tome, ako ovo stvarno funkcionira, mogli bismo reći da su troškovi zanemarivi u usporedbi s cifrom koju biste pronašli na računu specijaliziranog autolimara.

Da biste popravili manja i srednja udubljenja ovako, prvo je potrebno zagrijati oštećenu površinu pomoću fena jednu do dvije minute, no budite oprezni da površina ne postane previše vruća jer bi tako moglo doći do nepoželjnog oštećenja laka. Nakon toga uzmite sprej s komprimiranim zrakom i okrenite ga naopačke kako bi zrak bio što hladniji i usmjerite ga prema udubljenju dok ne začujete zvuk koji bi trebao označiti povratak lima u originalno stanje.

Ako vidite poboljšanje, no šteta nije sto posto ispravljena, proces možete ponoviti uz dozu opreza. Previše ponavljanja nije dobro za boju zbog konstantne borbe s naglim promjenama temperature. Na snimci ćete vidjeti da je tretirana površina svjetlija, no s vremenom bi se trebala ujednačiti s ostatkom automobila, nakon čega ju možete obrisati s mekom tkaninom.

Umjesto komprimiranog zraka možete koristiti i suhi led, no računajte s tim da nakon zagrijavanja zaštitite površinu aluminijskom folijom, kako ponovno ne bi trpio gornji sloj laka. Treba napomenuti da ovom metodom ne možete očekivati savršene rezultate svaki puta i ovisno o vrsti udubljenja ponekad ne možete izbjeći odlazak kod autolimara, no ako niste perfekcionist ovaj brz i jeftin način mogao bi zadovoljiti vaše potrebe.

4 Metoda pomoću vakum priljepka

Sve što trebate napraviti, je očistiti udubljenu površinu, navlažiti je kako bi se vakuumski priljepak što bolje mogao uhvatiti, te povlačenjem priljepka koji se drži za lim jednostavno vraćate površinu u njezino prvobitno stanje!

Da zaista je tako jednostavno kako i zvuči, a za sve skeptike, tu su i dokazni materijali u obliku dva videa, pa pogledajte kako možete sami izvesti 8popravljanje limarije vakuumom!

Automobili.klik.hr

Sidebar