Skip to content

“Ne možemo ništa učiniti i boriti se protiv ruskih s našim projektilima. Trebamo F-16”, kažu ukrajinski piloti (VIDEO)

Nadmoć Ruske Federacije u zraku otežava napredovanje Oružanih snaga Ukrajine na zemlji, a ukrajinski piloti u komentarima zapadnim medijima traže borbene avione F-16, piše CNN.

Ukrajinski piloti voze Su-25 koji su prastare letjelice, prvi put predstavljene 1980-ih, i nisu dorasle ruskim Su-35 i njihovim naprednim radarima i projektilima dugog dometa.

“Gubimo mnogo aviona zbog ovih presretača. Izgubio sam vođu [eskadrile] i pratitelja u borbi”, kaže pilot Oleksyi pozivnog znaka ‘Pumba’, koji sada leti na zastarjelom sovjetskom Su-25 kako bi pokušao obuzdati rusku zračnu nadmoć s modernim Su-35 koje Rusija ima.

Jedan od glavnih problema s kojim su se kopnene snage Kijeva suočile dok je protuofanziva u toku jest ruska zračna moć koja ih koči. Rusija i dalje održava nadmoć u zraku, što otežava napredovanje kopnenih snaga.

“Njihova avijacija radi u valovima, kao što je bilo u Vijetnamu, Afganistanu”, rekao je zamjenik zapovjednika bojne u jednoj od postrojbi 128. odvojene brigade teritorijalne obrane.

“Kontinuirano, cijeli dan, rade ili helikopteri ili avioni”, rekao je zapovjednik koji nosi pozivnu oznaku ‘Spas’. “Općenito, ukrajinska zračna podrška jako nedostaje.”

Ukrajina je ukupno primila 45 Su-25 i Mig-29 od NATO-a i savezničkih zemalja u Europi – ali to nije samo igra brojki.

Pilot Mig-a 29, s pozivnim znakom “Juice”, priznaje poteškoće s kojima se suočavaju ukrajinske zračne snage i kaže da bi zapadne zemlje mogle pomoći tako da Ukrajini daju željene F-16.

“Naša protuofenziva mogla bi biti mnogo učinkovitija i sigurnija za naše dečke na zemlji da imamo F-16. Vjerujem da bi ovo moglo promijeniti igru ​​za protuofenzivu i za cijeli rat, jer F-16 je sposoban učiniti puno važnog posla za naše snage, za naš otpor”, kaže Juice.

Juice kaže da je Ukrajini potrebna najmanje jedna eskadrila od 12 do 20 mlažnjaka kako bi izjednačila uvjete, ali bi joj bilo potrebno mnogo više da bi imala pravi utjecaj na bojnom polju.

“Kako bismo napravili razliku za sve naše zadaće, za operacije na prvoj liniji i za operacije u mirnoj regiji, potrebne su nam tri, četiri takve eskadrile”, kaže on.

“Za budućnost, za dugoročnu perspektivu, trebamo još više, vjerujem više od 100.”

“Trenutno ne možemo ništa učiniti. Ne možemo se uopšte boriti protiv njih s našim projektilima, s našim radarima. F-16 će definitivno pomoći u tome”, kazao je on.

Ali dok Rusija održava tehnološku nadmoć u zraku, bit će vrlo teško ukrajinskim pilotima potisnuti moskovske pilote s njihova neba, piše CNN.

Zahtjevi pilota kao što su Juice i Pumba odjeknuli su sve do viših ešalona ukrajinske vlade, uključujući ministra obrane Olekseja Reznikova i predsjednika Zelenskog, koji su nabavku F-16 postavili kao prioritet.