Skip to content

NE, NIJE ISTINA da je u Islandu je puno neudatih žena, i da VLADA daje 5000 dolara ako oženite curu iz te zemlje

NE, nije istina da Island plaća muškarcima da se ožene njihovim ženama! Prenijeli smo netačnu informaciju.

Ova tvrdnja je netačna, piše Raskrinkavanje.ba, dokazano 2016. godine od strane fact-checking portala “Snopes” .

Islandska vlada NE plaća muškarcima da se ožene ženama na Islandu! O tome je opsežno pisao i islandski portal “Reykjavik Grapevine”, a u članku pod naslovom “Ne, vlada vam neće platiti ako oženite Islanđanku” navodi se da je nije tačna ni tvrdnja da na Islandu ima više žena nego muškaraca, tekst je arhiviran OVDJE.

Na portalu “Rio priče sa putovanja” 16.9.2016. godine objavljen je članak u kojem se tvrdi da Island ima problem sa nesrazmjerom između broja žena i muškaraca zbog čega raste broj žena koje “nisu u prilici da nađu muškarca”, o čemu su na Raskrinkavanje.ba već pisali u analizi “Vlada Islanda NE plaća “5.000 dolara muškarcima da se ožene ženama sa Islanda”.

Prema pisanju fact-checking portala “Snopes” te islandskog “Reykjavik Grapevine”, priča je potekla sa bloga “The Spirit Whispers” koji je u međuvremenu ugašen.

NETAČNO: Island, mala zemlja sa sjevera Starog kontinenta, poznata po svojim vulkanima i divljoj prirodi, odlučila je da još jednom dospije u centar pažnje svjetskih medija. Naime, vlada Islanda planira povećati svoju populaciju koja je posljednjih godina u konstantnom padu. Da problem bude još veći, ženska populacija je stalno u porastu, te se iz godine u godinu povećava broj žena koje nisu u prilici da nađu muškarca. Islandska vlada je stoga odlučila da na vrlo interesantan način pokuša riješiti ovaj problem. Odlučili su da početkom sljedeće godine poklone 5.000 dolara svima onima koji su spremni oženiti ženu s Islanda, pišu riopricesputovanja.

Raskrinkavanje.ba