Skip to content

“Ne slažem se da postoji samo jedna prava ljubav: U životu postoje 3 prave ljubavi”

Govore da ‘čovjek voli samo jednom’. Izjava je pogrešno rečena odnosno shvaćena je pogrešno. Svako u životu doživi puno više od jedne ljubavi. Ja vjerujem da postoje 3.

“Puburtetska” ljubav odnosno prva ljubav, svjesna odnosno zrela ljubav i treća istinska ljubav. Svi se sjećamo svoje prve veze: potpuno naivne, djetinjaste, smiješne, čiste, na ivici bajke o jednorozima. Ako niste imali tako bajnu romantičnu ljubav, onda vi i ja smo totalno različiti ljudi.

Definitivno ljubav dolazi više puta, a oni koji tvrde “da nisu nikada voljeli” uopšte ne razumiju osjećaje koje su proživjeli. Prva ljubav je uvijek bila strašno emotivna i obično je završavala razočaranjem i bolom, a ako osoba nije izvukla zaključke iz prvog puta, ponavljala se opet dok „budala“ ne odraste.

Druga ljubav došla je malo kasnije, kad smo odrasli, i bila je NAJBOLJA. Razumjeli smo ko smo, šta želimo, oblikovali svoj karakter, naučili manipulisati, isprobavati nove stvari. Poput tobogana, bacala nas je gore-dolje, popraćeno emocionalnim i psihološkim torturama.

Sreća za one kojima je sve išlo glatko. Zrela ljubav odvijala se za svakog drugačije, trajala je od godinu do pet, a ponekad i sedam godina (to je kada su 2 godine sreće i 5 godina strašnog smeća, što mnogi nazivaju “kompromisom”), prenosi pult24. Prava ljubav dolazi prirodno nakon svih promašaja.

Jednog dana samo upoznate osobu koja izgleda kao da zna sve o vama. Kroz tu osobu vidite svijet drugačije. Takvu osobu ne želite prevariti, već naprotiv – želite izgraditi čitavu budućnost sa njom.

Da, često se ta ljubav potpuno razlikuje od prve dvije: i možda izgleda manje uzbudljivo ali takva je ljubav najkvalitetnija; lakša je, jednostavnija, smirenija. I to je ono što svakom čovjeku treba.

Sidebar