Skip to content

“Frustrirani ukrajinski predsjednik”: Zelenski ne uspijeva dobiti poziv za članstvo u NATO-u – The Guardian

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nije uspio u očajničkom pokušaju da osigura poziv Ukrajini za članstvo u NATO-u nakon što su čelnici 31 zemlje potpisali deklaraciju koja nije postavila jasan vremenski raspored niti jasne uvjete za moguće članstvo.

O tome piše Guardian u završnom članku nakon rezultata prvog dana summita saveza.

Kratak sažetak toga: “Frustrirani ukrajinski predsjednik optužio je Joea Bidena i druge čelnike koji su sudjelovali na summitu u glavnom gradu Litve, Vilniusu, za nepoštovanje i prekorio ih što “nisu bili spremni” pozvati njegovu zemlju u blok. Ali dramatična intervencija Zelenskog za vrijeme ručka nije utjecala na završno priopćenje summita, objavljeno nekoliko sati kasnije. Rečeno je da će, iako je “budućnost Ukrajine u NATO-u”, Savez “uputiti poziv Ukrajini” tek kada Kijev dovrši određene “demokratske i sigurnosne reforme”.

Formulacija priopćenja odražava protivljenje Njemačke i SAD-a da bi previše čvrsto opredjeljenje moglo potaknuti eskalaciju od strane Rusije i, ako bi se Ukrajini dopustilo da se pridruži savezu dok se sukob nastavlja, to bi u konačnici moglo uvesti NATO u rat protiv Moskve.

Izvori su rekli da je Zelenski pribjegao oštroj javnoj diplomaciji u posljednji trenutak u nadi da će dobiti reviziju konačne deklaracije samita.

Podsjetimo, Zelenski je kritizirao saveznike što nisu pozvani u NATO, rekavši da je to “bez presedana i apsurdno ” .

U nedjelju, prije summita, Biden je rekao da Ukrajina nije spremna za članstvo i da mora pokazati napredak u “demokratizaciji” i “cijelom nizu drugih pitanja”.