Skip to content

Neće biti brze isporuke borbenih aviona! I TENKOVI ĆE KASNITI, kaže britanski ministar odbrane

Britanski ministar obrane, Ben Wallace, isključio je brzu isporuku modernih borbenih aviona Ukrajini i govori zašto tenkovska koalicija ima problema.

Neće biti brzih isporuka borbenih aviona, sigurno ne u ovoj fazi rata, a gotovo sigurno ni za šest mjeseci“, rekao je Wallace za časopis Der Spiegel. Stoga dodaje da je taj stav “konsenzus među zapadnim partnerima”.

Moderni mlažnjaci poput Eurofightera mogli bi se isporučiti Ukrajini tek nakon rata jer obuka pilota traje dugo. Osim toga, potrebno vam je puno tehničara na terenu za operaciju. “Ipak, s našom osnovnom spremnošću da u nekom trenutku poduzmemo ovaj korak, još jednom signaliziramo našu odlučnost da pomažemo Ukrajini koliko god je potrebno.”

Vojske NATO-a su otkrile da nemaju tenkove koje bi mogli brzo dostaviti u Kijev.

Političari su poslali svoju vojsku u skladišta i otkrili da njihovi tenkovi nisu spremni ili nisu popravljeni za isporuku u Ukrajinu. Ili da će trebati neko vrijeme da se poprave… Postoje brojke o tome koliko tenkova svaki zemlja ima. Ali postoji realnost, koja nam govori da je vrlo malo njih upotrebljivo. 14 tenkova Challenger za Ukrajinu nismo ni uzeli iz skladišta gdje su bili uskladišteni, oni su skinuti s borbene dužnosti“, objasnio je Wallace.

O tome je govorio i njemački ministar obrane Boris Pistorius, koji je napomenuo da će zapadnim saveznicima biti teško prikupiti puna dva bataljona tenkova Leopard 2 kako bi ih poslali u Ukrajinu.

Zemlje NATO-a moraju priznati da su u proteklih 30 godina njihove vojske ozbiljno oslabile. Prema Wallaceovim riječima, to se ne odnosi samo na tenkove, već i na streljivo i drugu opremu. No, tenkovi će sigurno biti isporučeni Ukrajini, samo će trebati više vremena, rekao je britanski ministar.