Skip to content

NEKADA JE KOPALA PO KONTEJNERIMA, danas ima svoju firmu: Svi su mi se smejali, ali mene nije bila sramota ničega

Zijada Isić iz Travnika pravi je primjer kako od ničega može da napravi nešto veliko. Ovo je njena priča uspjeha.

Zijada je prije nekoliko godina bila predmet ismijavanja. Ova hrabra žena nije mogla pronaći način da prehrani svoju porodicu osim da namirnice pronalazi u kontejnerima. Upravo ti kontejneri i sve što mi nazivamo smećem i danas prehranjuje njenu, ali i porodice njenih 15 uposlenika.

Industrijski otpad Zizi je među najtraženijima u Europi

Bez imalo stida i podignute glave Zijada Isić je krenula u razvijanje ekološkog projekta.

Na mjestu gdje se danas nalazi njena firma nekada je bila deponija smeća. Danas Zijada sa svojom porodicom i uposlenicima vrijedno radi na reciklaži i proizvodnji reciklažnog otpada.

Zijada Isić sa predstavnicima firme Ekopak Foto:/ekopak.ba/

Sve što mi smatramo smećem za Eko industrijski otpad “Zizi” znači zaradu. Reciklirani otpad na kojem rade trenutno otkupljuju od sedamnaest komunalnih preduzeća, a vjeruju da će se taj broj i povećati.

Nakon otkupa i obrade, skoro osamdeset procenata otpada se izvozi u Europsku Uniju.

Na tržistu su broj jedan kada je u pitanju otpadni materijal. Staklo, plastika, ambalaže, čepovi od boca i sve vrste papira su svakodnevno dio njihovog posla. Zijada kaže da je nikada nije bilo sramota svog posla, a ni vremena kada je bila prinuđena da rovi po kontejnerima.

Zahvaljući tome danas živi uspješan poduzetnički život.

Njeni radnici je vole, a kako i ne bi kada rade pošten posao za koji pored plate imaju uplaćene i sve ostale poreze i doprinose. Ziza je primjer uspješnog poslovanja, što je danas rijetkost posebno za žene.

Pored činjenice da njena firma radi izvoz za strano tržiste, Eko industrija “Zizi” sarađuje i sa ekološki baziranim firmama iz Bosne i Hercegovine. Jedna od njih je i firma “Ekopak” koja se također bavi reciklažom i proizvodnjom reciklažnog otpada.

Hrabra žena i majka je pozitivni primjer kako napraviti pravi biznis. Krenula je sa borbom za egzistenciju, a danas je među najuspješnijim poslovnim ljudima u našoj državi

Za Federaciju danas ponosno je pričala o počecima u koje se upustila isključivo kako bi osigurala egzistenciju i bez ikakvog prethodnog znanja o ovom poslu.

Mnogi su se smejali, mene nikad sramota nije bila ničega. Sramota bi me bilo da ukradem, da sam lopov”, kaže Zijada. Ono što je za mnoge bilo smeće za Zijadu i njenu porodicu bilo je kapital, s kojim je strpljivo gradila posao.

“Danas je to proizvod broj jedan, koji je vrlo tražen na evropskom tržištu”, priča Zijada.

Recept je, kaže Zizi, jednostavan – rad i domaćinski odnos sve dane u godini. Pa i na osmi mart, koji će ona zajedno sa svojim radnicima provesti na poslu.

Najlakše je kukati. Svako treba da zasuče rukave,”, dodaje Zijada.

(Izvor: Mondo / Lola magazin)

Sidebar