Skip to content

NEMA PRΕŽIVJΕLIH: Srušio se privatni avion u Rusiji! Na popisu putnika bio šef Wagnera

Privatni avion Embraer Legacy s deset osoba srušio se u regiji Tver, izvijestilo je rusko Ministarstvo za izvanredna stanja.

“U avionu je bilo deset osoba, uključujući tri člana posade. Prema preliminarnim informacijama, svi koji su bili u avionu su poginuli”, istaknuo je odjel.

Precizira se da je avion letio iz Moskve za St. Pad se dogodio u blizini sela Kuženkino. Spasioci trenutno tragaju.

S druge strane, Federalna agencija za zračni promet izvijestila je da se na popisu putnika nalazi ime i prezime čelnika Wagner grupe Jevgenija Prigožina. Naglasili su i da su pokrenuli istragu o nesreći.

No podaci Flightradara pokazuju da je drugi Prigožinov avion sletio na aerodrom Vnukovo. Da li je u njemu stvarno bio Prigožin još nije poznato

Ruski novinar Andrej Zaharov je rekao da je Prigožin danas iz Afrike letio za Rusiju, sa njim je bio kompletan komandni kadar Wagnerovog PMC-a.

Guverner Tverske oblasti Igor Rudenya preuzeo je kontrolu nad situacijom s padom aviona. Kako je pojašnjeno u vladi regije, službenici za provođenje zakona i Ministarstvo za izvanredne situacije su na mjestu događaja. Utvrđuju detalje incidenta, a navode i broj poginulih.

Kasnije je predstavnik hitne službe rekao za RIA Novosti da su na mjestu nesreće pronađena tijela osam ljudi. Traganje i spašavanje se nastavljaju.