Skip to content

“NEMAM DECU, PA ŠTA”: Bojana otkriva zbog čega bi opet sve isto uradila u životu

Novosađanka Bojana Karavidić ceo radni vek provela je u novinarstvu. Živela je taj poziv svim bićem, a on joj je doneo brojna putovanja, divna poznanstva, ali i supruga Borivoja Erdeljana, koji je takođe novinar u penziji. Sada kad razmišlja o tome zbog čega nema decu, misli da je to bio splet okolnosti.

Nisam nikad donela odluku da neću imati decu, niti da ne želim da ih imam. Jednostavno, tako se dogodilo, ali sad kad opet analiziram, pomislim da je tome možda doprinelo to što smo moj brat i ja rano ostali bez roditelja. Kao starija sestra svu pažnju sam usmerila na njega i preuzela ulogu roditelja na neki način – kaže Bojana.

Ističe da ne bi ništa menjala u životu i da bi sve opet isto uradila. Svaka žena treba da ima mogućnost izbora i slobodu da kaže:

„Ja želim ili ne želim da budem majka“.

Sadašnji događaji u Poljskoj, gde žene protestuju zbog zabrane prava na abortus, to najbolje potvrđuju i pokazuju koliko je to važno.

– Čini mi se da sebe nisam nikad videla kao majku jer sad kad čitam dnevnike iz mladosti, vidim da u njima maštam da budem novinarka, napišem roman, ali nigde ne postoji želja da imam dete – priča Bojana.

I dok su je ranije uveseljavala deca njenih prijateljica, koje je čuvala dok su one sa muževima išle u pozorište, danas se raduje druženju sa Mašom. Ona je ćerka Bojanine bratanice i ljubimica cele porodice, prenosi zena.blic

– Deca mojih prijateljica jako su me volela, bila sam deo tih porodica. Tako da nisam bila ona žena koja tera decu ispod prozora kad se igraju loptom – kaže Bojana, koja danas u penziji piše češće i uređuje „Korzo Portal za urbanu kulturu i baštinu“. Posebno ističe i da je 2018. osvojila prvu nagradu za priču na konkursu „Ulaznica“ Narodne biblioteke Zrenjanin, i to prvom na koji se prijavila.

Posvećena je i Udruženju građana „Suburbium“, koji je osnovala pre 18 godina, sa ciljem da oživi Podgrađe Petrovaradinske tvrđave. Kultura je njena sfera interesovanja još od prvih novinarskih početaka na nekadašnjem „Radiju Jugoslavija“.

– Kao što u kulturi treba da branimo i čuvamo svoju baštinu, tako i u životu treba da sledimo svoje izbore.  Ne možemo nekoga osuditi zato što ne želi dete. Život i jeste zanimljiv zato što smo svi različiti.

Sidebar