Skip to content
sateliti na nebu

Neobična pojava na noćnom nebu: Što su ta svjetla koja u nizu, jedno za drugim prelijeću nebom?

Fascinantan i pomalo zastrašujući nebeski spektakl pojavio se u mnogim dijelovima svijeta u petak navečer, nešto iza 21 sat.

Poput zvijezda u nizu – od zapada do istoka. Međutim, to nisu bile zvijezde niti NLO-i, već sateliti koji trenutno traže svoje mjesto u svemiru.

To je takozvani Starlink-Train, vlak satelita američke svemirske tvrtke SpaceX Elona Muska, koji je vjerojatno poznatiji kao proizvođač električnog automobila Tesla.

Ovim satelitima Musk želi izgraditi globalnu, široku mrežu koja će ponuditi širokopojasni internet.

Mali sateliti reflektiraju sunčevu svjetlost

sateliti

Christian Zechner iz zvjezdarnice u Klagenfurtu u petak je primio nekoliko poziva. “Uvijek se govorili da se zvijezde kreću nebom. U međuvremenu se na Internetu pojavljuju i vrlo dobri videozapisi. “Musk svakog mjeseca šalje oko 60 malih satelita u zemaljsku orbitu, rekao je Zechner” na nadmorskoj visini od oko 440 kilometara. To je udaljenost koju ima i međunarodna svemirska stanica. ”

Iskusnijim promatračima neba već je na prvi pogled jasno da se ne radi o zrakoplovima nego o nečemu u orbiti. Prije svega, ove točkice nemaju treptajuća svjetla poput zrakoplova i ne čuju se. Kreću se pravocrtno, ugrubo od zapada prema istoku, kao i većina satelita.

A ako ih pratite pogledom skroz prema istoku, primijetit ćete da se ne vide skroz do horizonta: nestanu kad uđu u Zemljinu sjenu, odnosno kad im na toj visini zađe Sunce. Satelite, naime, vidimo zato jer ih na visini od nekoliko stotina kilometara još uvijek obasjava Sunce kad je nama dolje na Zemlji već noć.

sateliti

Cilj im je velikim brojem malih satelita pokriti cijeli svijet brzim internetskim pristupom, osobito rjeđe naseljena područja bez dobre infrastrukture. Prvi set od 60 satelita lansiran je u svibnju prošle godine. Do sada je obavljeno šest lansiranja i u orbiti je 360 malih satelita, od čega je 358 operativnih.

Sljedeće lansiranje planirano je za 23. travnja 2020., a sveukupan broj satelita trebao bi narasti na čak 12 tisuća. SpaceX se nada da će još ove godine imati internetsku pokrivenost u Sjevernoj Americi.

sateliti

U posljednjoj fazi bit će najmanje 12 000 satelita. Takve biserne ogrlice viđat ćemo se još češće, ako ne svaki dan i ovisno o zemljopisnom položaju,