Skip to content

Neobična putanja aviona iznad Bosne i Hercegovine: O čemu se radi?

Avion je u jutarnjim satima poletio iz austrijskog Innsbrucka da bi uobičajenom putanjom kretanja došao do naših područja

Ljubitelji aviona jučer su putem stranice FlightRadar24 zabilježili čudnu putanju kretanja manjeg zrakoplova na području Hercegovine, tačnije na potezu od Mostara do Trebinja.

Zrakoplov je u jutarnjim satima poletio iz austrijskog Innsbrucka da bi uobičajenom putanjom kretanja došao do naših područja gdje se nastavio kretati prema jugu, ali na poprilično neobičan način.

Foto: FlightRadar24

I dok su se neki pitali znači li to da zrakoplov nije dobio dozvolu za slijetanje u mostarsku zračnu luku, s obzirom da je uskoro nakon toga sletio u dubrovačku, odgovorsu dali u BHANSA-i koji kažu da je riječ o prijavljenom letu i aktivnostima fotografskog snimanja terena:

-Radi se o zrakoplovu kompanije AVT sa sjedištem u Njemačkoj koja se bavi radovima iz zraka kao i pružanjem usluga iz zraka. AVT se obratila po pitanju ovog leta Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH – BHDCA, sa zahtjevom za priznavanje izjave operatora kao potvrde o pružanju usluga iz zraka.

Po dobivenom zahtjevu BHDCA je utvrdila ispunjenost uvjeta za priznavanje izjave u skladu sa Zakonom o zrakoplovstvu BiH i pod zakonskim propisima te izdala rješenje i prateću dokumentaciju (certifikat o priznavanju izjave i specifikacije operacija).

Prije početka izvođenja operacija u zračnom prostoru BiH, operator AVT je podnio plan leta s definiranom putanjom u dodijeljenom dijelu zračnog prostora te je obavljao radove iz zraka – fotografsko slikanje terena, te je let izveden sukladno tom planu, stoji u odgovoru BHANSA-e, prenosi Hercegovina.info.

Sidebar