Skip to content

Neobučeni vojnik iz ukrajinskog Ternopila poginuo na fronti. U gradu je izbio skandal

U ukrajinskom gradu Ternopilu je izbio skandal zbog situacije koja je rezultirala smrću ukrajinskog vojnika. 33-godišnji stanovnik grada Bohdan Pokitko preminuo je u Donbasu, izvijestio je na Facebooku gradonačelnik Ternopila Serhiy Nadal.

No, društvene mreže su bile ogorčene što je muškarac bačen na prvu liniju bez odgovarajuće obuke, piše ukrajinska Strana.ua.

Stanovnica Ternopila Oksana Ogorodnik rekla je da je Bohdan prisiΙno mobiliziran sa stanice javnog prijevoza u drugoj polovici januara, da nije imao odgovarajuću obuku osim rastavljanja i sastavljanja puške, također se navodi da nije u prošlosti služio vojsku. Već 12. februara poslan je na prvu liniju u predgrađe Donjecka. A četiri dana kasnije, 16. februara, poginuo je.

Sramota za sve odgovorne osobe – bit će vam na savjesti!!!” – napisala je žena.

Na društvenim mrežama su rekli da se sada bori i brat Bogdana Pokitka. Majka muškaraca ostala je sama bez prave pomoći.

U komentarima na objavljenoj osmrtnici koju je objavio gradonačelnik, mnogi su izrazili mišljenje da je upravo zbog takvih priča sve manje ljudi koji žele ići u redove Oružanih snaga Ukrajine – budući da su novaci bačeni na prvu crtu s “nula pripreme”.

Ukrajinska Strana podsjeća da je bivši narodni zastupnik, vojnik 72. brigade, Igor Lutsenko, rekao da 30. brigada Oružanih snaga Ukrajine, koja se nalazi u blizini Bakhmuta, Donjecka oblast, nema streljiva, te se stoga povlači kada dođe u kontakt s Rusima, zbog čega bi autocesta Bakhmut-Slavyansk uskoro mogla biti izgubljena.

https://twitter.com/StefanoVark/status/1625773107100123136

Danas su predstavnici vojnog vrha pozvani na zakazani sastanak su u Vrhovnu Radu zbog oštrih metoda mobilizacije u Ukrajini

Metode koje se koriste u mobilizaciji u Ukrajini zabrinjavaju narodne zastupnike, rečeno je. Stoga su pozvali predstavnike vojnog vrha koji su za to odgovorni na sastanak Odbora Vrhovne Rade za nacionalnu sigurnost, obranu i obavještajne poslove.

Saslušat ćemo čelnike u vezi sa slučajevima visokog profila kada predstavnici vojnih komesarijata uručuju pozive doslovno na ulici, ponekad nanoseći tjelesne ozΙjede građanima. Ovo je pogrešan mehanizam”, rekao je narodni zamjenik Fedir Venislavskyi u intervjuu za Ukrinform.