Skip to content

“Neugodna istina: Ukrajina i njen ratni predsjednik postaju usamljeni”, piše njemački novinar

Unatoč glasnim izjavama zapadnih političara, Ukrajina i Volodimir Zelenski “postaju usamljeni”, što je “neugodna istina”, piše kolumnist njemačkog Fokusa, Gabor Steingart.

Kako napominje autor, često se kaže da riječi mogu promijeniti svijet, ali mogu stvoriti i “dimnu zavjesu” koja vanjskom promatraču otežava uvid u odnos među političarima.

“Jer neugodna istina je sljedeća: Ukrajina i njezin predsjednik postaju usamljeni”, piše Steingart.

“Iza plemenitih izjava Baerbocka, Bidena i drugih otvara se široka zemlja naseljena pacifističkim aktiνistima, bojkotarima sankcija i okorjelim političkim protivnicima Ukrajine”, tvrdi Steingart.

Steingart je naveo 3 skupine, koje razvoj događaja čine toliko opasnim za Ukrajinu, a koje su kod kuće u demokratskim državama svijeta.

Kao prvu skupinu, Steingart ističe profitere jer još uvijek postoje države i kompanije koje kupuju u Rusiji iz ekonomskih razloga – uključujući sankcioniranu robu. Kao primjer je naveo i Poljsku koja je i nakon naftnog embarga nastavila kupovati rusku naftu. “Klasna solidarnost”, ističe autor.

“Nije bilo plinskog embarga EU-a. Iako plin više ne teče plinovodima Sjeverni tok 1 i 2, Rusija opskrbljuje svoj plin drugim rutama, a to su Transgas i Turkstream. EU trenutno uvozi oko 500 miliona kubičnih metara plina iz cjevovoda sedmično i 1500 miliona kubičnih metara LNG-a mjesečno. Prema službi za informacije o cijenama ICS, najveći kupci su Francuska, Španjolska i Belgija.

Roba pod sankcijama iz Rusije – na primjer cement, kavijar, zlato , plastika i drvo – i dalje dolazi do Njemačke. “Očito je da se ovdje zaobilaze sankcije“, tvrdi Steingart.

U drugu ‘Pacifistički nastrojenu ‘skupinu, Steingart je kao primjer naveo njemačke političarke, Sahru Wagenknecht i Alice Schwarzer, koje su organizirale ‘ΜΑNIFΕST ZA ΜIR’ , ali i konzervativne političare poput Petera Gauweilera, koji ne žele više opskrbljivati ​​Ukrajinu oružjem.

“Bazično pacifističko raspoloženje proširilo se cijelim svijetom, tobože pozivajući na brz i nenasilan prekid rata, a time i na kapitulaciju i rοpstvo Ukrajine”, piše Steingart.

Zatim je kao treću i najοpasniju skupinu za Ukrajinu naveo ‘Političke protivnike’ jer su posebno aktivni u SAD-u, među kojima ističe nastrojenog Donalda Trumpa koji je žestoki protivnik daljnje vojne potpore vladi Zelenskog.

Radi se o interesima, a ne samo o pravdi, piše autor i iznosi zaključak:

Javna podrška Ukrajini opada. Navijači zemlje trebaju učiniti ono što nisu učinili dovoljno dobro – objasniti sebe i svoje motive. Vlade su odgovorne svojim poreznim obveznicima, ali i svom vojnom osoblju za ulaganja koja ovdje ulažu i rizike koje preuzimaju. Bez tog uvjeravanja ukrajinski bi rat mogao propasti, kao nekada Vijetnamski, zbog nedostatka potpore u onim državama koje ovaj rat financiraju sa zapadne strane. Dječje je uvjerenje da je borba Ukrajinaca za slobodu razumljiva sama po sebi. Radi se o interesima, a ne samo o pravdi. Ni Zapad nije nadnaravno mjesto. Da citiram poljskog pjesnika Stanisława Jerzyja Leca : “Ako tražite raj na zemlji, spavali ste na satu geografije.” – zaključio je Gabor Steingart.

Gabor Steingart jedan je od najpoznatijih novinara, autora i medijskih menadžera u Njemačkoj. Osnivač je i urednik Media Pioneer Publishinga, koji također izdaje političko-poslovni bilten “The Pioneer Briefing”. Steingart je bio izvršni direktor Handelsblatt Media Group i voditelj ureda u Spiegelu u Berlinu i Washingtonu DC. Steingart je dobio brojne nagrade za svoje analize aktualnih svjetskih i gospodarskih događaja, poput novinarske nagrade Helmut Schmidt ili nagrade “Poslovni Novinar godine”.