Skip to content

Neviđen pad standarda u Njemačkoj, cijene hrane eksplodirale, vraća se bauk od kojeg drhti Evropa!

Do kasne 1923. godine hiperinflacija je njemačku valutu učinila toliko bezvrijednom da je jedna žena upotrijebila nekoliko milijardi njemačkih maraka za izradu haljine za karneval od novčanica. Haljina je dio izložbe u Frankfurtskom povijesnom muzeju koja izaziva nelagodu među Nijemcima koji su danas pogođeni najvećim rastom cijena od ponovnog ujedinjenja zemlje, i to zbog sukoba između Rusije i Ukrajine.

“Nismo mogli zamisliti da će biti toliko relevantno”, rekla je Nathalie Angersbach, kustosica izložbe “Inflacija 1923. Rat, novac, trauma”. “Ne želimo inflaciju, ali pozornost koju sada imamo čini nas sretnima”, dodala je.

Za Njemačku, unatoč nedavnom udaru inflacije, koja doduše nije bila ni blizu 29.000 % ili više i koja je brzo uništila ušteđevinu kućanstava prije jednog stoljeća, izazove koje je izvela na vidjelo ne treba podcijeniti.

NJEMAČKA, 1923: KADA JE JAJE KOŠTALO 300 MILIJARDI MARAKA. Novac je prestao imati vrijednost.

Rastući troškovi energije pomogli su pokretanje recesije koja je razotkrila ekonomske slabosti. U međuvremenu, povećana nejednakost potiče oživljavanje krajnje desnih političkih snaga, piše Jutarnji.

Nakon što je prošle godine dosegnula vrhunac od 11,6 %, inflacija u najvećem evropskom gospodarstvu ovog bi se mjeseca mogla smanjiti na 6,4 posto, prema Bloombergovoj anketi analitičara.

No, porast cijena svega, od benzina do maslaca, uz neviđeno povećanje kamata koje je ECB pokrenula kao odgovor, bolni su. I kako će se približavati kraju, možda će se ipak to vrijeme produžiti.

Prijetnja AfD-a

Tradicionalna averzija Nijemaca prema inflaciji, ukorijenjena u kalvariji 20-ih, oživjela je prošle godine, nakon što se malo ublažila u prethodnom razdoblju, pokazale su ankete.

Kao i prije jednog stoljeća, ekonomske poteškoće koje su uslijedile pokazale su se plodnim tlom za populizam. Podrška njemačkom AfD-u posljednjih je mjeseci porasla na rekordno visoke razine, pozicioniravši ovu krajnje desnu stranku ispred Socijaldemokrata lijevog centra (SPD) kancelara Olafa Scholza.

Simpatizeri AfD-a posebno su nezadovoljni vlastitim životom i ekonomijom od prosječnih glasača, smatra Marcel Fratzscher, koji vodi istraživački institut DIW. S obzirom da njemačka proizvodnja stagnira, stvari bi se mogle dodatno pogoršati.

Za siromašne, skok inflacije bio je posebno izražen u troškovima za hranu – koji čine veći dio njihove potrošnje nego što je to slučaj kod bogatijih kućanstava – čije su cijene rasle dvostruko brže od ukupnih cijena.

U Frankfurtu, u sjeni nebodera u kojima se nalaze neke od najvećih evropskih banaka, banka hrane Frankfurter Tafel svjedočila je katastrofi iz prve ruke.

Zahtjevi za pomoć toliko su porasli da je dobrotvorna organizacija bila prisiljena zaustaviti daljnji priljev korisnika. Iako ima dovoljno prostora za pohranu, donacije nisu zadovoljile potražnju.

“Jednom je ostao samo jedan luk i tri mrkve, a još su četiri obitelji čekale, koje su se onda počele svađati oko svega”, rekla je glasnogovornica Nilab Alokuzay-Kiesinger, gledajući prazne police skladišta.

Na jednom distribucijskom mjestu, smještenom u latinoameričkom noćnom klubu, ljudi svakog petka ujutro staju u red, čekajući torbe pune svega, od povrća do kobasica i jogurta. Jedna umirovljenica kaže da njezina mirovina ne pokriva troškove za hranu ni stanarinu jer su cijene skočile.

Cijene vjerovatno neće padati

Inflacija bi mogla dodatno usporiti, no cijene vjerovatno neće padati. “Postoji shvaćanje da se ukupna inflacija smanjuje”, rekao je predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel prošli tjedan za Bloomberg TV. “Često je tako, da je potrebno više vremena da se temeljna inflacija spusti. To bi mogao biti mogući scenarij. No, treba pričekati septembarske brojke”, dodaje.

Istovremeno, vlada smanjuje mjere potpore koje su pomogle građanima da imaju niske račune za grijanje nakon što je rat u Ukrajini doveo do golemog skoka cijena energije.

Scholz je optimističan da se inflacija može prevladati, ocijenivši Njemačku “savršeno sposobnom svladati probleme našeg vremena”. Inicijative uključuju brzu instalaciju terminala za ukapljeni prirodni plin da bi se smanjili troškovi energije i ulaganje u zelenu tranziciju, kako bi električna energija ostala jeftina za industrijski sektor koji je ranije postao ovisan o jeftinom plinu iz Rusije.

Kancelar je k tome vrlo prkosan kada je u pitanju uspon AfD-a.

“Nećemo moći izbjeći da zauzmemo stav i kažemo da branimo demokraciju i slobodu koju smo postigli”, rekao je Scholz ranije ovog mjeseca.

U frankfurtskom muzeju posjetitelji uče o opasnostima tiskanja novca, a među njima je i Klaus Moor, umirovljenik koji kod kuće čuva kutiju s milijunima obezvrijeđenih maraka svog djeda. “Nadam se da neće biti tako loše kao tada”, rekao je on.

“Imam dobru mirovinu, ali mogu zamisliti da mnoge obitelji, posebno one s djecom, teško podnose današnja poskupljenja”, zaključuje Moor.

Nijemci nezadovoljni svojom vladom

Nijemci su nezadovoljni svojom vladom kao nikad ranije. To pokazuje ispitivanje javnog mnijenja Deutschlandtrend. Najveći problemi su gospodarstvo i useljavanje.

Savezni kancelar Olaf Scholz (SPD) se na nešto više od 24 sata povukao sa svojim ministrima na zatvoreni sastanak u dvorcu Mesebergu kako bi svima otvoreno rekao što misli o stagnaciji i prijetećoj recesiji u njemačkom gospodarstvu i što se protiv toga može učiniti. Tema je bila i niska popularnost koalicijske vlade koju čine SPD, Zeleni i liberali. I dogovorili su ponovo da se manje svađaju, a bolje rade.

Nijemci međutim više nemaju puno povjerenja u koalicijsku vladu. Samo 19 posto ih je zadovoljno njezinim radom. To pokazuje ispitivanje javnog mnijenja ARD-Deutschlandtrend koje je proveo institut infratest-dimap, piše DW.

Gotovo polovica ispitanika (46 %) računa s pogoršanjem gospodarskog stanja u idućih 12 mjeseci. 38 % očekuje da će stanje biti isto kao i sada, samo 13 posto očekuje poboljšanje. Loše gospodarsko stanje ispitanici smatraju najvećim problemom s kojim se Njemačka trenutno mora boriti.