Skip to content

NIJEMAC PREŠAO U PRAVOSLAVLJE: “U Srbiji je sve ljepše i iskrenije!”

Advokat Oliver Like (46) je Nijemac koji godinama živi u Švicarskoj. On je rođen u protestantskoj porodici, i cijelog života bio je ateista, ali je 2021. donio odluku da se krsti u beogradskoj crkvi, i pređe u pravoslavlje.

Foto: Marko Jovanović

To je “posljedica” Oliverove ljubavi prema Srbiji i srpskom narodu. Oliver je rođen u Ofenburgu gdje je kao dječak upoznao Nebojšu, Srbina iz Pančeva, koji mu je ubrzo postao najbolji prijatelj.

Upravo zbog Nebojše u Srbiju je prvi put došao davne 1998. kad je imao 22 godine.

Sam moj dolazak iz Njemačke u Srbiju je bio kompliciran. Nisam mogao da dođem avionom te sam morao da putujem autobusom preko Mađarske. Trebala mi je i viza preko konzulata u Frankfurtu. Tada sam vidio posljedice ratova i sankcija koji su pogodili Srbiju – priča Oliver.

U Pančevu je osjetio pravi srpski mentalitet koji opisuje pravim gostoprimstvom. Tada se, moglo bi se reći i zaljubio u Srbiju.

Kad sam došao tamo, svi su skočili, bilo im je jako drago što je “Švaba” došao kod njih u goste. Fasciniralo me je to što bi svi oni prije umrΙi od gladi, ali je bilo bitno da ja iz njihove kuće odem sit. Osjećao sam se vrlo dobrodošlo – priča Nijemac.

U Srbiju je ponovo došao poslije 21 godinu kako bi posjetio porodicu svog prijatelja Nebojše, ali i zbog svog prijatelja Aleksendra Dorina, novinara i publiciste, koji je privođen zbog pisanja knjige o Srebrenici.

Oliver Like (lijevo) Foto: Marko Jovanović

Prvi put sam bio u jednoj ruskoj pravoslavnoj crkvi u Frankfurtu na služenju uskršnje liturgije i tada me je to privuklo. Pravoslavlje je autentičnije od onog što sam vidio u Njemačkoj i Švicarskoj, djeluje mi iskrenije, duhovnije. Dok je katoličanstvo nekako mračno i prazno, pravoslavlje je prepuno boja – opisuje Nijemac svoje utiske o pravoslavnoj vjeri.

Njegova porodica dobro je prihvatila odluku da pređe u pravoslavnu vjeru, a Oliverovom drugu Nebojši, kako kaže sa osmjehom, izuzetno je drago.

Oliver na desnoj ruci nosi brojanicu koju je kupio u jednoj srpskoj crkvi, a oko vrata lančić sa privjeskom na kojem se nalazi Sveti Nikola, njega je kupio u Ukrajini. Sada, kao pravoslavac, želi da nastavi sa obilaženjem pravoslavnih hramova. Najveća mu je želja da posjeti Kosovo i Metohiju i tamošnje manastire.

Najviše bih volio da posjetim Dečane – priča Like.

Iako Nijemac, Oliver smatra da njegova zemlja treba da se izvini Srbiji zbog ratova koji su pratili njihovu zajedničku historiju.

Ako uzmemo u obzir da je Njemačka bombardirala tri puta Srbiju, a Srbija nikada Njemačku, onda je do onih koji su počinili to bombardiranje, tu nepravdu, da se potrude da poboljšaju odnose, a ne do onih koji su žrtve. Bio bi red da uslijedi jedno izvinjenje od Njemačke Srbiji. Mi Nijemci smo posljednji koji treba da pametuju o tim odnosima. Nijemci treba da naprave prvi korak – poručuje Like, piše Telegraf.