Skip to content

NIKAD IM NIJE DOSADNO: Bjeloruski graničari puštali sagu “kolumbijsko brašno” graničarima iz Ukrajine

Audio dueli se nastavljaju na granici Ukrajine i Bjelorusije.

Saga “kolumbijsko brašno” Ureda ukrajinskog predsjednika čula se s bjeloruske strane prema ukrajinskim graničarima, piše Strana.

“Drugovi Ukrajinci! Ne zaboravite da bjeloruska pšenica, kao i ukrajinska, daje divno brašno. Od brašna se dobija mirisni hljeb. A hljeb je glava svega”, obratila se ženska osoba na ukrajinskom graničarima Ukrajine.

Nadalje, kaže da Ukrajina hrani stanovnike Evrope hljebom, a “zaboravlja” svoje stanovništvo.

Kao “dokaz” se navodi da se u kuhinju kabineta ukrajinskog predsjednika dostavlja “kvalitetno brašno iz Kolumbije”, a ne sa ukrajinskih polja.

“Hljebom od kolumbijskog brašna ne možete zavarati glavu, a ni stomak. Zato, kada završite eksperimentisanje sa brašnom, pređite na našu stranu”, navodi se u obraćanju.

Prije ovoga su jedni drugima recitovali stihove o boršću (boršć je gusta supa).

Bjeloruski graničari su uključili snimak na ukrajinskom jeziku koji kaže da su ukrajinski i bjeloruski boršč “boršč-komšije” i “boršč-rođaci”, i da takvih jela nema u evropskoj kuhinji.

“Kada nemate sa čime da kuvate boršč, dođite na našu stranu. Probajte naš bjeloruski boršč. Nećete požaliti”, poručili su bjeloruski graničari.

Na njihovu poruku je stigao i odgovor s druge strane.

Ukrajinska granična služba poručila je da “bjeloruski boršč više podsjeća na rusku supu od kupusa” ili “zatvorsku supu” , govoreći da su Bjelorusi “zabili nož u leđa Ukrajincima”.

Ranije se, prije audio duela, na ukrajinsko-bjeloruskoj granici odvijao “rat transparenta”.

Duž granice s Bjelorusijom su bile plakate na kojima se vide Ukrajinac i Bjelorus u nacionalnoj nošnji sa maljevima kako mašu nad kukastim krstom napravljenim od dva simbola “Z”.

Natpis na plakatu je glasio: “Zajedno smo pobijedili fašizam, zajedno ćemo pobijediti rasizam.” U pozadini je svirala himna Ukrajine.

Nasuprot je bio bjeloruski plakat sa fotohronikom Drugog svjetskog rata i natpisom “Bjelorusija pamti”.