Skip to content

NIKOLA JE PODIJELIO svo bogatstvo prijateljima i otišao živjeti u prirodu

Prije pet godina, Balkan je obišla vijest o Nikoli Boriću, vrhunskom sportisti i treneru nekoliko atletskih reprezentacija iz Zaprešića.

Pored toga, Nikola je bio i vlasnik nekoliko kompanija i uspio da izgradi multimilionsku imperiju. A onda je sa 39 godina sav svoj luksuz podijelio prijateljima, a on otišao u šumu da živi bez ičega, čak i bez struje.

Foto; Shumska Farma Facebook

Nikola je prošao sve kontinente i živio na visokoj nozi, ali to ga nije činilo u potpunosti sretnim. Ono što je on želio bio je duševni i životni mir te je sve navedeno ostavio iza sebe, vlastitu tvrtku vrijednu nekoliko miliona dolara u Kini poklonio prijatelju za rođendan i krenuo pronaći svoje mjesto pod suncem.

Foto; Shumska Farma Facebook

“Mene je priroda vukla cijelo vrijeme. Ja sam tražio gotovo devet godina lokaciju prema svojim željama. Sastavio sam popis što sve želim imati i prošao cijeli svijet i našao sve ovdje. Tražio sam mjesto u šumi s izvorima vode, potokom i gdje nema ljudi. Ovdje sam sve to našao i sada me svaki dan vodi srce i molitva. Možda odem danas popodne, a možda ostanem zauvijek, tako zapravo izgledaju moji planovi”.

Foto; Shumska Farma Facebook

Nikola se tada nastanio u Parku prirode Papuk u Hrvatskoj. Bilo je to prije pet godina, i čitav region pratio je njegovu priču.

I kuću je napravio praktično sam. Dimnjak je bio od blata, kuća od slame, pod od hrastovine. Pomagali su mu prijatelji i partnerka Zorana.

Onda su početkom ove godine Nikola i njegova devojka doživjeli veliki peh – kuća im je izg0rjela.

– Ući u novo poglavlje prvog dana nove godine bez ikakvih materijalnih sitnica koje nas vežu još je više nekako opuštajuće od bilo čega drugog, a ovo sve materijalno kako je i bilo došlo ponovo će doći u pravo vrijeme – napisao je tada Nikola na Fejsbuku.

Šumska farma kao sinonim za sinergiju u prirodi

Znate li što je Šumska farma? Radi se o obrtu za proizvodnju i trgovinu koji je nastao kao prirodan slijed višegodišnjeg uzgoja hrane na organski i ekološki način za vlastite potrebe. Farma je smještena u hrastovoj šumi Parka prirode Papuk na površini od 5 ha vrlo plodne i netaknute zemlje te se temelji na sinergiji biljaka, životinja i kukaca bez korištenja mehanizacije i pesticida. Najbliže naselje udaljeno je 10 km. U početku su sitne viškove proizvoda dijelili prijateljima i obitelji što je ukazalo na veličinu tržišta i potražnje za takvim proizvodima.

Posted by Shumska Farma on Wednesday, 2 September 2020

Nikola je do danas osnovao sopstveno malo preduzeće, pa ekološki uzgaja i proizvodi voće, povrće, med itd. Sprema i prodaje i zimnicu, čajeve i orašaste i šumske plodove, odakle ih dostavljaju širom Hrvatske.

Po svemu sudeći, povratak u civilizaciju ne planiraju i sasvim su zadovoljni izborom koji su napravili prije pet godina.

Sidebar