Skip to content

‘Ništa niste naučili iz svoje užasne historije’: Namibija kritizira Njemačku zbog podrške Izraelu protiv optužbi za genocid

Namibija je kritizirala šokantnu odluku Njemačke da podrži Izrael u tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) koju je pokrenula Južnoafrička Republika, piše CNN.

U izjavi objavljenoj nakon drugog dana saslušanja pred ICJ-om, glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit rekao je da Njemačka “izričito odbacuje” optužbe da Izrael čini genocid u Gazi.

“Na tlu Namibije, Njemačka je počinila prvi genocid u 20. stoljeću 1904.-1908., u kojem su deseci hiljada nevinih Namibijaca umrli u najnehumanijim i najbrutalnijim uslovima”, navodi se u priopćenju i dodaje da se njemačka vlada još nije u potpunosti okajala za ubistva.

“U svjetlu nesposobnosti Njemačke da izvuče lekcije iz svoje užasne historije, predsjednik @hagegeingob izražava duboku zabrinutost zbog šokantne odluke koju je Vlada Savezne Republike Njemačke priopćila 12. januara 2024., u kojoj je odbacila podignutu moralno ispravnu optužnicu od strane Južne Afrike pred #InternationalCourtofJustice da Izrael provodi genocid nad Palestincima u #Gazi”, navodi se u izjavi.

Predsjedništvo je saopštilo da je Njemačka, odlučivši stati na stranu izraelske vlade, ignorirala zaključke Ujedinjenih naroda o smrti i raseljavanju civila u Gazi.

“Njemačka nije mogla podržati Konvenciju UN-a protiv genocida, a istovremeno podržavati “ekvivalent holokausta i genocida u Gazi”, prema namibijskom predsjedništvu.

Izjava je zaključena apelom njemačkoj vladi da preispita svoju odluku o podršci Izraelu pred ICJ-om.

Podsjetimo, njemački kolonizatori masakrirali su više od 70.000 Herero i Nama ljudi između 1904. i 1908. Povjesničari smatraju da je to prvi genocid u 20. stoljeću.

Po uzoru na Britance koji su harali u Južnoj Africi, Nijemci su osnovali koncentracione logore u kojima su narodi Nama i Herera morali prisilno raditi.

Žene su bile prisiljene izvlačiti meso iz lοbanja svojih muževa kako bi ih Nijemci mogli poslati u Njemačku u ‘svrhe znanstvenog istraživanja rase’.

Posljednjih godina Njemačka je Namibiji vratila lοbanje i druge ljudske ostatke koje je poslala u Berlin tokom razdoblja za ‘znanstvene’ eksperimente.

Berlin je tek 2021. godine priznao počinjenje genocida u Namibiji.