Skip to content

Nizozemski političar o muslimanskim vjernicima: “Da sam ja premijer sve bih pohapsio. Naše ulice nisu džamije!”

  • Geert Wilders, nizozemski političar, poznat od ranije po tome što je Κur'an nazvao “fašističkom knjigom”, na društvenoj mreži X izrazio je negodovanje jer su se muslimanski vjernici molili na javnom mjestu.

“Da sam ja premijer sve bih pohapsio. Naše ulice nisu džamije”, napisao je Wilder podijelivši video muslimanskih vjernika tokom molitve.

Nakon toga je također komentirao veliki skup u Londonu koji je održan u znak podrške Palestincima u kojem se poziva na trenutni prekid sukoba.

“London… Predgrađe Gaze. Gubimo svoje domovine”, napisao je Wilders.

Nakon toga, đavo mu nije dao mira te je turskog predsjednika Erdogana nazvao islamističkim diktatorom.

“Čestitke Turska! Sada se samo riješite islamističkog diktatora @RTERdogana i izaberite vođu ponosnog na Ataturkovu ostavštinu koji će se usredotočiti na pravu sekularnu državu, ulagati u sigurnost i prava žena te zaustaviti masovnu imigraciju Arapa u Tursku”, napisao je.

Geert Wilders

Ko je Geert Wilders?

Jedan je od najkontroverznijih političara u Europi — prozvan “nizozemskim Donaldom Trumpom”. Odgojen kao rimokatolik, Wilders je napustio crkvu kad je postao punoljetan. Njegova rana putovanja u Izrael i na Bliski istok oblikovala su njegove političke stavove. Wilders je živio u Izraelu dvije godine tokom svoje mladosti i posjetio je zemlju najmanje 40 puta u posljednjih 25 godina.

Wilders je vodio kampanju za zaustavljanje onoga što on smatra “islamizacijom Nizozemske”. Usporedio je Kur'an s Mein Kampfom i zalagao se za zabranu knjige u Nizozemskoj. Zalaže se za zaustavljanje imigracije iz muslimanskih zemalja i zabranu izgradnje novih džamija. Wilders je bio govornik na konferenciji “Suočeni s džihadom” održanoj u Izraelu 2008., na kojoj se raspravljalo o “opasnostima” džihada.

Wilders je prvo optužen za kazneno djelo vrijeđanja vjerskih i etničkih skupina te poticanja mržnje i diskriminacije. Proglašen je nevinim 2011. Godine 2016. ponovo je dospio pred sud i proglašen je krivim za poticanje i poticanje diskriminacije marokanskih useljenika u Nizozemsku, no nije se suočio s kaznom. Presuda je kasnije poništena.

2007. Wilders je u otvorenom pismu nizozemskim novinama De Volkskrant iznio mišljenje da bi Κuran, koji je nazvao “fašističkom knjigom”, trebao biti zabranjen u Nizozemskoj, poput Mein Kampfa Adolfa Hitlera.

Izjavio je da “Knjiga potiče mržnju i ubijanje i stoga nema mjesta u našem pravnom poretku”. Također je nazvao Muhameda “đavlom”.

2009. Wilders je predložio uvođenje onoga što je nazvao “porezom na krpe za glavu” na hidžab koji muslimanke nose; predložio je da žene mogu kupiti licencu za 1000 € i da se prikupljeni novac može upotrijebiti u projektima korisnim za emancipaciju žena.

On vjeruje da se svo useljavanje muslimana u Nizozemsku treba zaustaviti i da se svim naseljenim imigrantima treba platiti da odu.

Govoreći o povećanom broju muslimana u Nizozemskoj, rekao je: Prošećite ulicom i vidite kamo ovo vodi. Nemate više osjećaj da živite u svojoj zemlji. Vodi se bitka i moramo se braniti. Prije nego što shvatite bit će više džamija nego crkava!”

Za Wildersa se kaže da je “lišen… osobnog života zbog svoje… mržnje prema islamu”. Bio je na popisu najugroženijih političara u Nizozemskoj.

Stalno ga prati osiguranje od oko šest policajaca u civilu i ne prima posjetitelje osim ako nisu prethodno odobreni, temeljito pretraženi i uz pratnju cijelo vrijeme. Živi u sigurnoj kući koju osigurava država i koja je opremljena tako da bude otporna na metke, koju policija jako čuva i ima sobu za paniku.

Od njegove kuće do njegovih ureda u parlamentu vozi ga blindirano policijsko vozilo, a nosi pancirni prsluk. Njegov ured nalazi se u najizoliranijem kutu zgrade nizozemskog parlamenta, a odabran je jer potencijalni napadači mogu do njega doći kroz samo jedan hodnik, što njegovim tjelohraniteljima olakšava odbijanje napada. Oženjen je s Krisztinom Wilders (rođenom Márfai), bivšom diplomaticom iz Mađarske židovskog porijekla.

Wilders tvrdi da islam nije religija, već totalitarna politička ideologija poput komunizma i fašizma.

Utemeljitelj je populističke i euroskeptične Partij voor de Vrijheid (PVV) (Stranka za slobodu) koja je nakon izbora 2010. godine treća najsnažnija stranka u Nizozemskoj.

U 2008. objavio je film “Fitna” koji govori o islamu kao agresivnoj religiji koja je nasilna prema, među ostalim, ženama, homoseksualcima i Židovima. Isti film prikazan je 2009. u američkom Kongresu slijedom poziva republikanskog senatora.