Skip to content

Nizozemski sud naredio čovjeku koji je napravio 550 djece da prestane donirati spermu


Nizozemski sudac naredio je “masovnom darivatelju sperme” koji je već dobio najmanje 550 djece da prestane donirati.

Muškarac je donirao spermu u Nizozemskoj i inozemstvu, uključujući dansku banku sperme Cryos, ali je također ponudio svoju spermu putem internetskih platformi, piše Politico.

Donirao je najmanje 11 nizozemskih klinika za neplodnost, koje su nametnule maksimalno 25 djece u 12 obitelji po darivatelju, dajući pritom lažna obećanja da svoju spermu nije nudio drugdje niti će to činiti u budućnosti.

Godine 2017. otkriveno je da je preko tih klinika već dobio 102 djece.

Sudac je presudio da je muškarac “namjerno lagao kako bi natjerao roditelje da ga izaberu za donora”, dobro znajući da ga ne bi odabrali da su znali koliko je djece već pomogao začeti.

Čovjek je tvrdio da djeluje u interesu budućih roditelja, kojima želi pomoći.

Jedna majka i Stichting Donorkind, organizacija koja je zastupala nekoliko djece donatora tog čovjeka i njihovih roditelja, obratili su se sudu u Haagu tražeći da se on zaustavi u doniranju i da se sperma koju je već donirao više ne korist.

Grupa je tvrdila da prekoračenjem granice od 25 djece ili 12 obitelji – daleko – čovjek riskira naštetiti mentalnoj dobrobiti svoje djece donatora, dok povećava rizik od incesta.

Svi ti roditelji sada su suočeni s činjenicom da su njihova djeca dio goleme rodbinske mreže, sa stotinama polubraće i sestara“, rekao je sud .

Sudac je muškarcu zabranio doniranje sjemena, odnosno reklamiranje kao donor te mu naredio da se u roku od sedam dana izjasni je li donirao u više klinika.