Skip to content

NIŽU SE IZVJEŠTAJI O INCIDENTIMA BRODOVA U VODAMA OKO JEMENA

Agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovačke operacije (UKMTO) posljednjih sati je izdala nekoliko izvještaja o incidentima povezanih s brodovima koji plove u Crvenom i Arapskom moru.

Agencija UKMTO poslala je upozorenje u kojem stoji da je primila izvješće o pozivu u pomoć s broda na koji su se ukrcale ‘nepoznate’ osobe istočno od Bossasa u Somaliji. Karta UKMTO-a locirala je incident u blizini Arapskog mora kod jemenskog otoka Socotra, kao što je karta pokazala.

UKMTO

Najveća bugarska brodarska kompanija, Navigation Maritime Bulgare (NAVIBULGAR) izdala je pisano priopćenje potvrđujući ranija izvješća o tekućem incidentu na jednom od svojih brodova koji plove Arapskim morem.

Pojedinosti o situaciji ostaju nejasne, a nepoznato je gdje se brod nalazi, kao ni jesu li ga presrele neke od mornaričkih snaga u regiji.

Kompanija piše da je njezin brod Ruen (42.300 dwt) registriran na Malti “predmet sigurnosnog incidenta 380 nautičkih milja istočno od otoka Socotra, Jemen.” Izvijestili su da koordiniraju s međunarodnim vlastima nakon što su izgubili kontakt s broda i da im je prioritet sigurnost 18 članova posade na brodu. Medijska izvješća iz Bugarske pokazuju da su posada državljani Bugarske i Mjanmara.

Jemenske snage patroliraju Crvenim morem

Njemački kontejnerski brod napadnut je u petak blizu obale Jemena u Crvenom moru

Njemački kontejnerski brod pod zastavom Liberije pretrpio je štetu od “zračnog napada” dok je plovio kroz tjesnac Bab al-Mandab, izazvavši požar na palubi i jedan kontejner koji je pao u more, objavila je u petak britanska kompanija za pomorsku sigurnost Ambrey.

Ambrey je izvijestio da je brod u vlasništvu Hapag-Lloyd AG (HLAG.DE) i da je plovio prema jugu kroz Bab al-Mandab tjesnac u južnom Crvenom moru kada je napadnut projektilom 50 nautičkih milja sjeverno od jemenske luke Mokha na Crvenom moru.

UKMTO

Konzultanti za sigurnost iz Ujedinjenog Kraljevstva Ambrey izdali su upozorenje u kojem su izvijestili da je otkriveno plovilo kako se nepravilno kreće u tom području. Ranije su izvijestili da je ribarski brod u iranskom vlasništvu otkriven kako se zatamnjuje, isključujući svoj AIS prijenos, u Arapskom moru.

Zasad nije bilo preuzimanja odgovornosti za incident.

Ovo se događa u kontekstu u kojem su jemenski Huti pobunjenici preuzeli odgovornost za nekoliko napada na brodove u Crvenom moru. Jemenske oružane snage objavile su da su njihove pomorske snage izvele vojnu operaciju protiv “Maersik Gebrelater” kontejnerskog broda, koji je išao prema izraelskom entitetu, izravno ga pogodivši dronom. Danska brodarska kompanija odbacila je tvrdnju i rekla da brod nije pogođen, piše Reuters.

U odvojenom izvješću od petka, Pomorske trgovačke operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) objavile su da su primile izvješće o malom plovilu s 10 ljudi na brodu koji su se deklarirali kao jemenske vlasti i naredili brodu da promijeni kurs prema Jemenu u blizini Bab al-a. -Mandab, 50 nautičkih milja sjeverno od Mokhe.

UKMTO

U drugom izvješću, UKMTO je također rekao da je primio izvješće da je brod pogodio nepoznati objekt zapadno od jemenske luke Hodeidah što je rezultiralo požarom na brodu, ali nije bilo žrtava.

UKMTO

Nije bilo jasno odnose li se izvješća na isti incident.

Podsjetimo, jemenski Huti su nedavno najavili da će zabraniti prolaz svakom brodu koji ide prema Izraelu, bez obzira iz koje zemlje dolazi.