Skip to content

NIŽU SE OSTAVKE U UKRAJINI: Kabinet ministara donio niz kadrovskih odluka

Izvještaji o novom skandalu u Ukrajini, koja ima dugu povijest nestabilnog upravljanja, dolaze u trenutku kada se europske zemlje svađaju oko davanja Kijevu tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje.

Zelenski je rekao da se provode kadrovske promjene na višim i nižim razinama, nakon najistaknutijih optužbi za korupciju. Zanimljivo, među smijenjenim i ostavkama su trenutno isključivo zamjenici.

Vjačeslav Negoda, zamjenik ministra za razvoj zajednica i teritorija najavio je ostavku. O tome je napisao na svojoj Facebook stranici. Nije otkrio razloge svoje ostavke.

Nije vrijeme ni mjesto za izvještavanje“, napisao je Negoda.

Vjačeslav Šapovalov, zamjenik ministra obrane, podnio je ostavku zbog skandala s precijenjenom nabavom. Njegov zahtjev već je podržao šef ministarstva Aleksej Reznikov. To stoji u priopćenju na stranicama Ministarstva obrane. Šapovalov je bio odgovoran za logistiku Oružanih snaga Ukrajine. Zatražio je otkaz kako “ne bi ugrozio stabilnu opskrbu Oružanih snaga Ukrajine kao rezultat kampanje optužbi vezanih uz kupnju usluga prehrane.”

Aleksej Simonenko je smijenjen s mjesta zamjenika glavnog tužitelja. Simonenko je službeno razriješen dužnosti. Dan ranije postalo je poznato da je otišao na 10-dnevni odmor u Španjolsku, unatoč izravnoj zabrani predsjednika Volodimira Zelenskog.

Kirilo Timošenko, zamjenik predsjedničkog ureda Ukrajine rekao je u utorak da je u ponedjeljak zatražio od predsjednika Volodimira Zelenskog da ga razriješi dužnosti.

Timošenko nije naveo razlog za ostavku. Ukrajinski mediji objavili su da bi Timošenko mogao biti dio kadrovske promjene koju je ukrajinski čelnik najavio. Uredba kojom se prihvaća Timošenkova ostavka objavljena je na mrežnoj stranici ukrajinskog predsjednika, a sam Timošenko odbacuje sve optužbe.

Ivan Lukeria, zamjenik ministra za razvoj zajednica, teritorija i infrastrukture podnio je ostavku zbog korupcijskog skandala sa svojim kolegom Vasilijem Lozinskim, kojeg je privela NABU.

Lukeria piše da je odluku o odlasku donio početkom godine i da je ovotjedna pravna registracija slučajnost, prenosi Strana.

Podsjetimo, Vasilija Lozinskog, prvog zamjenika ministra infrastrukture, razvoja zajednica i teritorija, uhitili su detektivi NABU- a dok je primao mito od 400.000 dolara. Nakon uhićenja, Lozinsky je odmah smijenjen s dužnosti.

Kabinet ministara na sjednici u utorak, 24. januara, donio je niz kadrovskih odluka o razrješenju zamjenika ministara, kao i načelnika regionalne vojne uprave.

Donijeta je odluka o razrješenju: Vjačeslav Šapovalov – zamjenik ministra obrane Ukrajine; Ivan Lukeria – zamjenik ministra za razvoj zajednica i teritorija Ukrajine; Vjačeslav Negoda – zamjenik ministra za razvoj zajednica i teritorija Ukrajine; Vitaliy Muzychenko – zamjenik ministra socijalne politike Ukrajine.

Podržani su i nacrti predsjedničkih dekreta o razrješenju čelnika OVA-e: Valentina Reznichenko – Dnepropetrovsk OVA; Oleksandra Starukha – Zaporožje OVA; Aleksej Kuleba – Kijev OVA; Dmitry Zhivitsky – Sumy OVA; Yaroslav Yanushevich – Kherson OVA.