Skip to content

Njemačka je sve više sama – par zemalja povlači Leopard obveze

Njemačka je sve više usamljena kada je riječ o opskrbi glavnih borbenih tenkova Leopard 2. Prema izvješću medija, Nizozemska i Danska također više ne žele slati tenkove u Ukrajinu, prenosi Focus.de.

Ne izgleda “baš tako uzbudljivo – blago rečeno”, rekao je savezni ministar obrane Boris Pistorius u utorak. Planovi za brzu isporuku desetaka europskih tenkova Leopard 2 Ukrajini sporo napreduju, rekao je Pistorius na marginama sastanka međunarodne kontaktne skupine o opskrbi Ukrajine oružjem.

Kancelar Olaf Scholz i Pistorius najavili su da će Njemačka biti zadužena za međunarodnu koaliciju borbenih tenkova. No čini se da je san o jedinstvu razoren. Sada druge zemlje povlače svoje obveze isporuke, uključujući Nizozemsku – a Njemačka je sve više sama. Prema informacijama Welta, u srijedu bi se trebao održati krizni sastanak saveznika koji su sazvale Njemačka, Poljska i Ukrajina.

Nizozemska i Danska sada očito više uopće ne žele isporučivati ​​tenkove Leopard 2.

Nizozemska je prethodno obećala 18 Leoparda 2 iznajmljenih od Njemačke, koji su dio njemačko-nizozemskog bataljuna. Ali oni nisu dostupni za Ukrajinu, prema izvješću ‘Welta’ iz Ministarstva obrane u Den Haagu. “Odluka je donesena u bliskoj suradnji između Nizozemske i Njemačke”, rekao je glasnogovornik.

Dužnosnici danske vlade također su rekli da ta zemlja neće isporučiti nijedan od svoja 44 moderna tenka Leopard 2 A7. Pritom se ukazuje da Finska neće davati tenkove sve dok zemlja nije dio NATO-a. Isto tako i Švedska, koja do sada nije htjela isporučiti tenkove Leopard.

Scholz je uvjeren – ali Njemačka je sve više sama

Savezna vlada je 25. januara objavila cilj opskrbe Ukrajine s dva bataljuona tenkova Leopard 2. U Ukrajini su obično opremljeni s po 31 tenkom. Njemačka se kao prvi korak sama želi odreći 14 tenkova. Ostali bi trebali doći iz partnerskih zemalja. Ali čini se da to postaje problem. Do sada je obećano samo 35 glavnih borbenih tenkova. Uz 178 tenkova generacije Leopard 1, Njemačka će Kijevu isporučiti gotovo 200 glavnih borbenih tenkova. SAD doprinosi 31 ali je vremenska isporuka duga, UK 14, a Francuska niti jedan, piše Focus.de.