Skip to content

NJEMAČKA JOŠ NIJE ODLUČILA HOĆE LI ISPORUČITI LEOPARD 2 TENKOVE

Pritisak na njemačku saveznu vladu je ogroman, a zahtjev Ukrajine hitniji nego ikad. Unatoč tome, Njemačka još nije odlučila hoće li Ukrajini isporučiti glavne borbene tenkove Leopard. To je najavio novi ministar obrane Pistorius na marginama vijećanja Ukrajinske kontakt skupine u američkoj bazi u Ramsteinu.

U raspravi o isporuci glavnih borbenih tenkova Leopard 2 Ukrajini, u Ramsteinu nije donesena odluka. Kako je u petak na marginama konferencije o Ukrajini u američkoj zračnoj bazi najavio novi ministar obrane Boris Pistorius, Njemačka se za to priprema.

Dao je nalog da se provjeri raspoloživost i brojnost tih tenkova.

“Pripremamo se za najgori mogući scenarij. Odluka o isporuci bit će donesena “u najkraćem mogućem roku”. Ako se odluči o isporuci, ona mora biti brza”, rekao je Pistorius.

Ministar obrane odbacio je optužbe o blokiranju pitanja glavnog borbenog tenka.

“Dojam koji se povremeno stvara da postoji zatvorena koalicija i da Njemačka stoji na putu – taj je dojam pogrešan”, rekao je političar SPD-a. Postoje dobri razlozi za isporuku i postoje dobri razlozi protiv. Treba pažljivo razmotriti sve argumente za i protiv. Ovu ocjenu dijele mnogi saveznici.

“Njemačka neće prestati podržavati Ukrajinu”, istaknuo je Pistorius.

Jačanje protuzračne obrane Ukrajine trenutačno je glavni prioritet. Pistorius je spomenuo planirane isporuke Ukrajini, primjerice, vatrene jedinice za sustav protuzračne obrane Patriot, još sedam protuzračnih tenkova Gepard i još jednog sustava protuzračne obrane Iris-T SLM s dodatnim vođenim projektilima, piše Mdr.de.

Američki ministar obrane Lloyd Austin kaže da Njemačka tek treba donijeti odluku o opskrbi Ukrajine tenkovima Leopard, citirajući svog njemačkog kolegu.

“Ono na što smo stvarno usredotočeni je osigurati da Ukrajina ima sposobnost koja joj je potrebna da bude uspješna upravo sada. Dakle, ovdje imamo priliku od sada do proljeća ili kad god počnu svoju ofenzivu”, kazao je Austin.