Skip to content

Njemačka ministrica odbrane odlučila dati ostavku

Čelnica njemačkog ministarstva obrane Christine Lambrecht napustit će svoju dužnost, skoroj ostavci Christine prethodi niz neviđenih slomova, piše njemački Bild.

Dakle, inicijativa za ostavku došla je od Lambrecht, a ne iz Ureda, napominju novinari.

“Trenutno se radi o tačnom vremenu ostavke. Već se raspravlja o njezinom nasljedniku”, piše Bild.

Kritičari su je optuživali za sporu nabavku za Bundesver ili nedostatak stručnosti, ali i zbog nastupa u javnosti.

Posebno joj se zamjera neuspjeli novogodišnji govor u kojem je ministrica, među ostalim, govorila i o ratu u Ukrajini. U njemu je, u pozadini eksplozija vatrometa, Lambrecht izjavila da “usred Europe bjesni rat”. Video je također izazvao odmahivanje glava u vladinim krugovima.

Političari iz njemačke stranke Kršćansko-demokratske unije rekli su da je video još jedan dokaz Lambrechtove profesionalne nepodobnosti. Snimku su nazvali “neprofesionalnom” i napravljenom na brzinu, a također su naglasili da je netaktično snimati govor u kojem se govori o ratu u pozadini vatrometa.

Također, Lambrecht je u svom prvom intervjuu nakon preuzimanja dužnosti u decembru 2021. na mjestu čelnice Bundeswehra u razgovoru za Bild izjavila da ne poznaje činove u njemačkoj vojsci. Pet mjeseci kasnije priznala je “FAS-u”: Još uvijek nije znala činove, piše publikacija.

Usred rata ministrice obrane radije je ulagala u samoobranu od kritičkog tiska. Mjesecima nije htjela priznati da je sama fotografirala svog sina u helikopteru Bundeswehra – sve dok je sud nije natjerao na to. “Media Pioneer” je nedavno objavio da je Lambrecht kritički nastrojenim novinarima (uključujući i one iz BILD-a) zabranila putovanja.

O nasljedniku treba odlučiti brzo, doznaje BILD. Kao moguća nasljednica trenutno se spominje vojna povjerenica Eva Högl (54).

U aktualnoj anketi INSA-e za BILD Lambrecht je na posljednjem mjestu među 20 političara. Čak je manje popularna od šefova AfD-a Alice Weidel (43) i Tina Chrupalle (47) .

Nakon ostavke ministrica obrane ima pravo na mirovinu od 5000 eura (od 65. godine).