Skip to content

NJEMAČKA: Mladić čistio stričevu kuću i naišao na nevjerojatno otkriće

Mladić je preko noći postao milioner nakon što je početkom godine prilikom čišćenja kuće bolesnog strica otkrio gotovo 3,5 miliona njemačkih maraka (što je ekvivalent 1,79 milijuna eura).

Novac je stric spremio u vrećice za kupovinu i kutije za cigarete u svojoj kući na jugu Njemačke, a zatim ga je očito zaboravio, izvijestila je Njemačka tiskovna agencija. Zapravo je želio prodati kuću kako bi podmirio nepodmirene račune. To više nije bilo potrebno nakon što je mladić razmijenio njemačke marke u Deutsche Bundesbank.

Foto: Screenshot/Youtube

Gotovo 19 godina nakon uvođenja eura, mnogi ljudi još uvijek otkrivaju novčanice njemačkih maraka u ladicama ili u podrumima. Krajem oktobra, prema podacima Deutsche Bundesbank, novčanice i kovanice vrijedne više od dvanaest milijardi maraka još su uvijek bile u opticaju. Ponekad se čak otkriju i prava blaga, kao i u ovom slučaju.

Kako je navedeno u izvještaju, stare novčanice i kovanice mogu se, za razliku od mnogih drugih zemalja, razmjenjivati na neodređeno vrijeme u Bundesbank. Tečaj je stoga nepromijenjen:

Dobivate jedan euro za 1,95583 njemačke marke. Međutim, ta se opcija razmjene rjeđe koristila u tekućoj godini zbog pandemije korone, prenosi fenix-magazine.

Sidebar