Skip to content

NJEMAČKA MORNARICA GREŠKOM PUCALA NA AMERIČKI DRON U CRVENOM MORU

Njemačka mornarička fregata poslana da zaštiti komercijalne brodove u Crvenom moru umalo je greškom oborila američki dron, izvijestili su njemački mediji u srijedu.

Prema informacijama SPIEGEL-a, dron nije oboren jer je zakazala tehnologija.

Fregata Bundeswehra “Hessen” nesvjesno je pucala na bespilotnu letjelicu savezničke zemlje tijekom svoje operacije u Crvenom moru.

  • Činjenica da zapravo nije skinuta s neba bila je jednostavno zbog tehničkog kvara na dvije njemačke protuzračne rakete.

Glasnogovornik ministarstva odbrane Michael Stempfle potvrdio je u srijedu da je njemački ratni brod već u ponedjeljak uočio bespilotnu letjelicu u operativnom području koja se u početku nije mogla dodijeliti niti jednoj od savezničkih nacija.

“Hessen” je tada pokušao oboriti ovaj dron, ali nije uspio. “Slučaj je riješen u smislu da se nije radilo o neprijateljskom dronu, što se tek kasnije pokazalo.”

Stempfle nije rekao kojoj je zemlji ovaj dron naknadno dodijeljen. Međutim, izričito je naglasio da su Hesenci prije granatiranja pitali sve savezničke nacije i nijedna država nije prijavila da ima vlastitu bespilotnu letjelicu u zoni djelovanja.

Tek kasnije se pokazalo da je riječ o neprijavljenom dronu. Poznato je da u regiji postoje američki borbeni dronovi koji nemaju nikakve veze s operacijom u Crvenom moru.

Osim tog promašaja, fregata Bundeswehra također je djelovala uspješno: brod, koji je služio za zaštitu trgovačkih brodova, prvi je put odbranio napad Huti milicije koja je djelovala iz Jemena.

Navodno je oborila dvije bespilotne letjelice u brzom slijedu, kako je objavilo operativno zapovjedništvo Bundeswehra u srijedu navečer.

Spiegel navodi da vojni zvaničnici vjeruju da je incident ‘prijateljske’ vatre pokazao da se koordinacija između saveznika uključenih u razne misije u regiji oko Jemena “treba poboljšati”.

F221 FGS Hessen, fregata klase Sachsen njemačke mornarice. Foto: Mark Harkin, CC BY 2.0, Wikimedia

“Hessen” je stigao u regiju tijekom vikenda kao dio misije EU-a za pomoć u osiguravanju međunarodne plovidbe u Crvenom moru od napada jemenskih Hutija koji su solidarni s Palestincima u Gazi, i  koji su poručili da će nastaviti “nametati blokadu brodovima povezanim s Izraelom, sprječavajući ih u tranzitu Crvenim morem i Arapskim morem dok se ne postigne prekid vatre u Gazi i ukine opsada”.