Skip to content

Njemačka: Ne možemo isporučiti tenkove Leopard ove godine

Njemačkom koncernu trebat će godinu dana da pošalje tenkove Leopard u Ukrajinu, rekao je šef Rheinmetall-a, Armin Papperger.

“Imamo još 22 vozila Leopard 2 koja bismo mogli pripremiti za upotrebu i isporučiti Ukrajini. Još uvijek imamo oko 88 vozila iz Leoparda 1. Ali te tenkove ne možemo popraviti bez narudžbe jer su troškovi nekoliko stotina miliona eura. Rheinmetall to ne može financirati unaprijed”, kazao je Papperger u intervjuu za Bild.

Na pitanje, koliko bi vremena trebalo da se obnove tenkovi Leopard? Papperger je rekao ‘nešto manje od godinu dana’.

“Nešto manje od godinu dana. Vozila nisu samo prefarbana, već se moraju i preurediti za korištenje u ratu. Potpuno su rastavljeni i zatim ponovno izgrađeni. To znači da čak i ako se sutra donese odluka da naše tenkove Leopard možemo poslati u Kijev, isporuka bi potrajala do početka sljedeće godine”, objasnio je.

Novinar je zatim napomenuo da dionice Rheinmetalla rastu i upitao Pappergera: ‘Jeste li ratni profiter? Vi osobno također profitirate od rekordne cijene dionica i povećane prodaje.’

“Izraz je potpuno pogrešan. Isporučujemo materijal za zaštitu naše zemlje i naših NATO saveznika. Mi smo krizni radnici, a ne ratni profiteri. Moji zaposlenici i ja nemamo nikakve koristi od rata u Ukrajini”, odgovorio je Papperger.