Skip to content

Njemačka obavještajna služba zabrinuta zbog dnevnih gubitaka Ukrajinaca u Bakhmutu

Njemačka savezna obavještajna služba (BND) “uznemirena” je zbog velikih gubitaka koje je ukrajinska vojska pretrpjela u borbama za strateški važan grad Bakhmut”, piše Spiegel pozivajući se na izvore.

Prema publikaciji, strana obavještajna služba obavijestila je sigurnosne političare u Bundestagu na tajnom sastanku ovog tjedna da ukrajinska vojska gubi velik broj vojnika u borbama s Rusima.

Sukladno tome, ukrajinska vojska trenutno svaki dan gubi troznamenkasti broj vojnika.

Njemački obavještajci upozorili su da bi zauzimanje Bakhmuta od strane Rusa imalo ozbiljne posljedice, jer bi omogućilo Rusiji da prodre dalje duboko u unutrašnjost. BND je također izvijestio da je ruska vojska djelovala u blizini Bakhmuta s nemilosrdnom brutaΙnošću.

Rusko Ministarstvo obrane potvrdilo je zauzimanje sela Kliščijevka na južnim predgrađima malog grada Bakhmuta u istočnoj Ukrajini, koje se smatra strateški važnim. Ranije su postrojbe Wagnera objavile da je Kliščijevka pod njihovom kontrolom.

Zauzimanjem Kliščijevkae povećala se opasnost od opkoljavanja ukrajinskog garnizona u Bakhmutu. Grad je glavno prometno čvorište i smatra se dijelom ukrajinskog obrambenog zida između Slavjanska i Kramatorska, posljednje velike aglomeracije koja kontrolira Kijev u istočnoj regiji Donbas, piše Spiegel.

Ukrajina to još nije potvrdila. U jučerašnjem jutarnjem sažetku Glavnog stožera Ukrajine javlja se da je napad na Kleščejevku odbijen, dok u današnjem sažetku Kleščejevka se i ne spominje, ali se navodi da je odbijen napad na Ivaniske, naselju na oko 4km udaljenosti od Kliščijevke.

Na današnjoj ukrajinskoj interaktivnoj mapi, Kliščijevka, kao i dodatna 4 kilometra teritorija prema naselju Ivaniske je pod ruskom kontrolom.

UKRAJINSKA INTERAKTIVNA MAPA 19. JANUAR.

 

UKRAJINSKA INTERAKTIVNA MAPA 20. JANUAR.