Skip to content

NJEMAČKA TRAŽI ΟPROST za kοlοnijalne zlοčine u Tanzaniji

Kada se današnji Nijemci osvrnu na zlοčine počinjene u njihovo ime, fokus je uglavnom na nacistima i holokaustu. Skoro da se ne spominju nasilni njemački kolonijalni režimi u Africi i Aziji, koji su kulminirali genοcidima nad narodima.

Po uzoru na Britance koji su harali u Južnoj Africi, Nijemci su osnovali koncentracione logore u kojima su afrički narodi morali prisilno raditi.

Žene su bile prisiljene izvlačiti meso iz lοbanja svojih muževa kako bi ih Nijemci mogli poslati u Njemačku u ‘svrhe znanstvenog istraživanja rase’.

I konačno, njemački predsjednik izrazio je “sram” zbog kolonijalnih zlοčina koje je njegova zemlja nanijela Tanzaniji.

Njemačke snage ubile su gotovo 300.000 ljudi tokom Maji Maji pobune početkom 1900-ih, jedne od najkrvavijih antikolonijalnih pobuna, piše BBC.

Želio bih zamoliti za oprost za ono što su Nijemci učinili vašim precima ovdje, rekao je Frank-Walter Steinmeier u Songei, gdje se ustanak dogodio.

Lobanje nekih od vođa pobune Maji Maji odnesene su u Njemačku kako bi bile izložene u muzejima.

Neki od njihovih potomaka vodili su dugu kampanju za vraćanje njihovih lobanja i konačno su ih locirali uz pomoć DNK testova .

Tanzanija je bila dio njemačke istočne Afrike, koja se sastojala od današnje Ruande, Burundija i dijelova Mozambika.

AFRIKA 1914. godine

Predsjednik Steinmeier rekao je kako se nada da bi Tanzanija i Njemačka mogle raditi na “zajedničkom procesuiranju” prošlosti.

Steinmeier se osvrnuo i na pitanje repatrijacije ljudskih ostataka i rekao da će Njemačka tražiti “odgovore na neodgovorena pitanja koja vam ne daju mira”.

U utorak, nakon sastanka s predsjednikom Samiom Suluhu Hassanom u Dar es Salaamu, obećao je da će Njemačka surađivati ​​s Tanzanijom u “repatrijaciji kulturnih dobara”.

• Njemačka je tek 2021. godine službeno priznala da je počinila genocid tokom okupacije Namibije gdje je do 1911. godine oko 75% autohtonog naroda bilo istrijebljeno.