Skip to content

Njemačka uhapsila ultradesničarskog političara zbog posjedovanja nacističkog materijala

  • Njemački političar, koji je bio u bijegu tri dana, uhapšen je zbog isticanja nacističkih simbola, nakon što se iz sjedišta bratstva kojem pripada redovito čulo “Sieg Heil”.

Daniel Halemba, rođen 2021. u Poljskoj, najmlađi je političar iz Alternative za Njemačku (AfD), ranije ovog mjeseca izabran je u bavarski parlament preko liste Donje Franačke.

Uhapšen je nekoliko sati prije nego što je trebao dobiti imunitet kao zastupnik.

Policija je izvršila raciju u prostorijama studentskog bratstva Teutonia Prag i pronašla brojne nacističke simbole.

On je jedan od 32 člana AfD-a izabranih na najbolji izborni rezultat krajnje desne stranke u Bavarskoj, gdje je sada najveća oporbena stranka u državi.

Policija u Würzburgu prošli je mjesec izvršila raciju u prostorijama Halembinog bratstva nakon što su se susjedi žalili da iznutra čuju povike “Sieg Heil”.

Policajci su rekli da su zaplijenili zabranjeni materijal i da je racija “potvrdila optužbe [susjeda]”. Izraz je bio ključni nacistički slogan i zabranjen je u Njemačkoj. Osim Halembe, državno odvjetništvo istražuje još četiri člana studentskog udruženja sa sjedištem u Würzburgu zbog istih optužbi.

Policija je u petak izdala nalog za privođenje, a Halemba je u ponedjeljak ujutro uhvaćen u blizini Stuttgarta, u pokrajini Baden-Württemberg.

Tužitelji su za BBC rekli da smatraju da za Halembu postoji opasnost od bijega, jer je bio u bijegu od 26. oktobra.

On je pod istragom zbog sumnje na pobunu i posjedovanje zabranjenih simbola. U Njemačkoj je nacistička ikonografija zabranjena.

Vlasti ga također optužuju za tajni dogovor ili prikrivanje dokaza jer je pokušavao utjecati na druge članove bratstva da promijene svoje izjave.

“Žele me uhapsiti… koristeći potpuno nezakonit nalog za hapšenje”, rekao je Halemba u videu objavljenom na društvenim mrežama prije hapšenja.

Njegov advokat Dubravko Mandić rekao je kako optužbe protiv njegovog klijenta “nemaju istine”.

Katrin Ebner-Steiner, čelnica AfD-a u bavarskom parlamentu, osudila je ono što je nazvala “politički motiviranim” kaznenim progonom.

AfD je posljednjih mjeseci ostvario rekordne izborne rezultate.

Protuimigrantska stranka zauzela je treće mjesto na ovomjesečnim izborima u Bavarskoj i drugo mjesto u istočnoj državi Hesse.

Stranka sada redovito bira drugo mjesto u cijeloj zemlji. Sljedeći savezni izbori u Njemačkoj trebali bi se održati 2025.