Skip to content

NJEMAČKA UVOZI RUSKU naftu preko Indije – dvanaest puta više nego prošle godine – Spiegel

Njemačka je ove godine povećala uvoz ruske nafte za 12 puta – ali ne izravno, već preko Indije, prenosi Spiegel pozivajući se na podatke njemačkog Saveznog ureda za statistiku.

Podaci Saveznog ureda za statistiku pokazuju da Njemačka nastavlja uvoziti velike količine ruske nafte preko Indije, pišu novine.

Njemačka je zbog rata u Ukrajini prekinula izravni uvoz nafte iz Rusije. Ali sada materijal očito dolazi zaobilaznim putem. Profiteri: Indijski milijarderi i ruski investitori.

Uvoz naftnih derivata iz Indije porastao je veći od dvanaest puta u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine. A Indija, zauzvrat, kupuje velike količine sirove nafte od Rusije.

Iz Indije se uglavnom uvozi plinsko ulje koje se koristi za proizvodnju dizela ili lož ulja. Indija proizvodi ovo benzinsko ulje od sirove nafte, koju od početka rata u velikim količinama nabavlja iz Rusije.

Njemačka je zbog rata prestala izravno uvoziti naftu iz Rusije, a Indija kupuje još više nafte iz Rusije no ikad. To se često događa na značajnim popustima. A statistika pokazuje da dio tog materijala u prerađenom obliku završi u Njemačkoj.

Zapadne države također su uvele cjenovni prag za rusku naftu, koji žele nametnuti na međunarodnoj razini koristeći svoj utjecaj u sektoru brodarstva i osiguranja, podsjetio je Spiegel. Prema informacijama SPIEGEL-a, ovaj mehanizam ne radi kako je planirano.

Glavni vlasnici druge najveće indijske rafinerije su Rusi

Uvoz iz Indije “bio je uglavnom plinsko ulje koje se koristi za proizvodnju dizela ili lož ulja”, rekli su njemački statističari. Indija nedavno proizvodi značajan udio ovih plinskih ulja iz ruske sirove nafte.

Velike koristi od ovog posla su vlasnici velikih indijskih rafinerija: primjerice industrijski konglomerat Reliance, koji pripada indijskoj milijarderskoj obitelji Ambani. Ili Nayara Energy, operater druge najveće rafinerije u zemlji.

Glavni vlasnik Nayare je ruska naftna kompanija Rosneft , koja tvrdi da drži više od 49 posto dionica. Daljnjih 49 posto pripada konzorciju u kojem gotovo polovicu drži ruska grupacija investitora UCP.

Također je poznato da su zalihe ruskog ukapljenog plina koji se brodovima prevozi u Evropsku uniju naglo porasle u usporedbi s prijeratnim razdobljem. Isporuke od januara do jula porasle su za 40% u usporedbi s istim razdobljem 2021., prema Kpleru.