Skip to content

Njemačka vraća artefakte Nigeriji koje su opljačkali Britanci

Artefakte koje su u 19. stoljeću opljačkali vojnici Ujedinjenog Kraljevstva i nadalje prodavali, još uvijek se čuvaju u Britanskom muzeju.

21 dragocjeni artefakt koji su opljačkali britanski vojnici iz bivšeg zapadnoafričkog kraljevstva Benina prije 125 godina Njemačka je predala Nigeriji usred smijeha, suza i neke čujne frustracije zbog kontinuirane šutnje zemlje koja ih je prva ukrala.

Britanci su opljačkali grad tijekom britanske kaznene ekspedicije 1897. a kasnije su blago prodavali njemačkim muzejima u Berlinu, Hamburgu, Stuttgartu i Kölnu.

Beninske bronce u Britanskom muzeju / Foto: Joyofmuseums , CC BY-SA 4.0

Njemačka ministrica vanjskih poslova, Annalena Baerbock, predala je možda najspektakularniji artefakt od vraćenih predmeta u ruke nigerijskog ministra kulture, Laija Mohammeda.

 

“Ona se vraća tamo gdje pripada”, rekla je Baerbock dok je predavala minijaturnu masku Iyobe (kraljice majke), izrađenu od slonovače i ukrašenu žutim staklenim biserima, crvenim koraljima i krunom.

Uzorak od više od 1.000 beninskih predmeta čije je vlasništvo Njemačka zakonski prenijela na Nigeriju 1. srpnja, odletjele su u Abuju, glavni grad Nigerije, preko Berlina u nedjelju.

Ali dok je nacija slavila povratak svoje davno izgubljene kulturne baštine, izražena je frustracija Britanijom, koja drži najveću pojedinačnu kolekciju beninske bronce u Britanskom muzeju , ali čije su vlade blokirale rasprave o restituciji više od jednog stoljeća.

“Britanija ima većinu radova i mislili smo da će oni osigurati vodstvo”, rekao je Godwin Obaseki, guverner države Edo, čije moderne granice na jugu Nigerije obuhvaćaju mnoge regije koje su pripadale Beninskom carstvu.

“Oni su bili ti koji su došli ovamo i uništili carstvo, oni su bili ti koji su opljačkali dijelove odavde i oni bi trebali biti vodeći u restituciji.”

Na ceremoniji primopredaje, Mohammed je rekao kako se nadao da će potez Njemačke potaknuti Ujedinjeno Kraljevstvo na otvaranje pregovora o bronci koja se čuva u Britanskom muzeju, piše Guardian.

“Ali naišao sam na zid od cigle”, rekao je. “Britanski muzej mora shvatiti da je repatrijacija zaokret čije je vrijeme došlo.”