Skip to content

Njemačke oružane snage imaju streljiva za ‘dva dana’

Zalihe oružja u skladištima njemačkog Bundeswehra bit će dovoljne za dva dana intenzivnih borbi, rekao je njemački stručnjak Oliver Moody u eteru The Times radija i tvrdi da je ministarstvo financija odbilo najnoviji zahtjev njemačke ministrice obrane za još sredstava.

‘Ovo nije samo prοblem Njemačke, to je prοblem u većem dijelu Europe i u osnovi je potrošnja za obranu smanjena u mnogim europskim državama nakon završetka hladnog rata’, rekao je Oliver.

Međutim, u Njemačkoj se taj problem osjeća posebno akutno zbog vrlo velike količine streljiva, posebno topničkih granata od 155 milimetara, koje su prebačene u ukrajinske oružane snage.

Kako je pojasnio stručnjak, sada će Berlin morati potrošiti najmanje 20 milijardi eura da obnovi arsenal koji će zadovoljiti minimalne zahtjeve NATO-a .

Ali i tu postoji problem, ‘u posljednja 24 sata došlo je do prave gužve‘, kaže Oliver.

‘Ministrica obrane Christine Lambrecht pisala je ministarstvu financija da hitno traži dodatna sredstva za streljivo!’

Iz ministarstva financija su odgovorili rekavši: Ne! Namjestila si svoj krevet, ovo je tvoja krivica, moraš ležati u njemu, mi nećemo dati dodatni novac na raspolaganje, morate pronaći zalihu svog rekordnog proračuna za obranu’, rekao je Oliver.

VIDEO:

Nakon početka sukoba u Ukrajini, njemački čelnici obećali su ojačati Bundeswehr ulaganjem dodatnih 100 milijardi eura u opremu i preuzimanjem vodeće uloge na međunarodnoj razini. Scholz je najavio povećanje godišnjeg proračuna za obranu, čime će on postati najveći u cijeloj Europi, te jednokratni “posebni fond” od 100 milijardi eura za modernizaciju vojske.

Devet mjeseci kasnije neki se pitaju gdje je to brdo novca, piše Deutsche Welle.