Skip to content

Njemački kancelar Scholz sletio u Izrael

Njemački kancelar Olaf Scholz sletio je u Izrael prije očekivanih sastanaka s premijerom Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom Isaacom Herzogom i drugim zvaničnicima.

U zračnoj luci dočekuje ga ministar vanjskih poslova Eli Cohen, koji mu želi dobrodošlicu u “ovaj važan posjet, koji dokazuje da Njemačka stoji uz državu Izrael i podržava njenu borbu za sigurnost svojih građana”.

Njemački kancelar Olaf Scholz (lijevo) stiže u Izrael 17. oktobra 2023., a dočekuje ga ministar vanjskih poslova Eli Cohen (desno). (Shlomi Amsallem/Ministarstvo vanjskih poslova. The Times of Israel)

U međuvremenu je izraelski Ministar odbrane Yoav Gallant kazao da pripadnici skupine Hamas imaju dvije mogućnosti u ratu koji je u tijeku u Pojasu Gaze: predati se ili umrijeti.

“Naši će avioni stići posvuda… svaki projektil ima adresu. Doprijet ćemo do svakog člana Hamasa”, kazao je Gallant pilotima i tehničarima F-35 flote izraelskih zračnih snaga u zračnoj bazi Nevatim, javlja The Times of Israel.

“Članovi Hamasa imaju dvije mogućnosti: ili umrijeti na svojim položajima ili se bezuvjetno predati. Treće opcije nema. Izbrisat ćemo organizaciju Hamas i uništiti sve njene sposobnosti”, kaže Gallant.

S druge strane, Svjetska zdravstvena organizacija objavila da je u Gazi do jutros bilo 2.800 mrtvih civila, a 11.000 ranjenih od 7. oktobra, kada je Izrael započeo osvetničke udare za napad koji je Hamas izveo na jug Izraela.

PROČITAJTE JOŠ… Izjava izraelske veleposlanice u Britaniji zaprepastila javnost: ‘U GΑΖI NEMA ΗUMAΝITARΝE ΚRIΖE’ (VIDEO)