Skip to content
Milorad Dodig

Njemački mediji: ‘Putinov prijatelj Dodik izglasan za pobjednika u srpskom dijelu BiH’

I nakon ponovnog prebrojavanja glasova Milorad Dodik vodi na izborima u srpskom dijelu zemlje. Separatistički vođa se smatra Putinovim pouzdanikom – i namjerno destabilizira Bosnu i Hercegovinu, prenosi njemački medij Spiegel.

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine proglasilo je nacionalista Milorada Dodika pobjednikom predsjedničkih izbora u srpskom dijelu zemlje. “Milorad Dodik je predsjednik Republike Srpske (RS)”, rekao je u četvrtak novinarima šef Komisije Suad Arnautović.

Izborna komisija je prethodno prebrojala glasove za predsjedničke izbore sa više od 2.200 biračkih mjesta u RS. Dodik je na izborima 2. listopada imao manje od 30.000 glasova prednosti u odnosu na protukandidatkinju Jelenu Trivić. Njezin tabor je govorio o izbornoj krađi i to pravdao brojnim nepravilnostima.

Dodik želi otcijepiti srpski dio države

Dodik je odbacio pozive na ponovno brojanje glasova, nazivajući svoju pobjedu “besprijekornom”. Bez obzira na političku funkciju, on je desetljećima određivao politiku u Republici Srpskoj, piše medij.

63-godišnju osobu od povjerenja ruskog predsjednika Vladimira Putina podupiru Srbija, Rusija i članica EU Mađarska. Dodik je već dva puta bio predsjednik Republike Srpske. Nedavno je bio srpski član tročlanog državnog Predsjedništva BiH u kojem su i Bošnjak i Hrvat.

Dodika se smatra pokretačkom snagom iza napora da se RS odvoji od bosanske državne zajednice. Dodik je u prošlosti govorio o “nakazi” ili “đavoljoj državi”. Njegovi napori izazvali su zabrinutost u EU da bi Putin mogao iskoristiti Dodika za daljnju destabilizaciju regije, navodi publikacija.

PROČITAJTE: ‘Situacija kod Hersona mijenja se u smjeru neugodnom za Kijev’