Skip to content

Njemački ministri u šest mjeseci potrošili pola miliona proračunskih eura na kozmetičare – Bild

Političari sa semafora puštaju porezne obveznike da skupo plate njihov nastup, pojavljivanje njemačke vlade košta porezne obveznike ogroman iznos, piše njemački Bild.

Ukupna potrošnja za frizere, vizažiste, kozmetičare i fotografe u federalnim ministarstvima u prvom polugodištu ove godine iznosila je gotovo pola miliona eura.

Najviše se istaknula šefica njemačkog ministarstva vanjskih poslova Annalena Bearbock koja je u godinu dana potrošila više od 135.000 eura, javlja Bild.

List napominje da navedeni iznos od pola miliona eura ne uključuje platu “stalno zaposlenih koji pružaju slične usluge” ljepote i njege.

Publikacija je uzela brojke iz “malog zahtjeva” stranke Alternativa za Njemačku (AfD), na koji je nedavno odgovorio govornik kancelara Olafa Scholza.

Prema podacima iz njegovog odgovora, od 1. januara do 20. juna 2023. godine “u federalnim ministarstvima obračunano je i plaćeno 452.354,30 eura za ove usluge honorarnih radnika”.

Među ostalim, u taj iznos uključeni su i “dodatni troškovi za putovanja zaposlenika i za utrošeni materijal”.

Dodatni putni troškovi za takvo osoblje tokom putovanja delegacija nisu uključeni u ovaj iznos.

Godine 2022. ministrica vanjskih poslova Annalena Bearbock potrošila je najviše na svoj izgled od bilo koje druge ministrice u kabinetu. Njezini su troškovi proračun koštali 136.552,50 eura. Vizažistici gorljive pobornice “feminističke vanjske politike” isplaćivali su mjesečni honorar od 8925 eura.

Situaciju je komentirao bonski pravnik, profesor Christian Hilgruber. Trošenje velikih iznosa savezne vlade na njegov izgled Hilgruber smatra “sumnjivim s pravne točke gledišta” i “neuglednim s političke točke gledišta”.

“Vladi možemo savjetovati da u svom javnom djelovanju manje pridaje važnost vanjskim čimbenicima, a više obliku i sadržaju njihova komuniciranja”, rekao je profesor.

Inače, nedavno je list Tagesspiegel objavio razotkrivajući članak da bivšu kancelarku Angelu Merkel i dalje stalno prati slobodna “asistentica” koja se brine o Merkelinoj frizuri i šminki dok putuje. Naknade za “asistente” isplaćuju se iz federalnog proračuna.

Predsjednik Unije poreznih obveznika Rainer Holznagel rekao je za list Bild da je poreznim obveznicima teško razumjeti zašto bi porezi koje plaćaju trebali ići “šminkerima i frizerima za osrednje političare”.

“Stoga se ti troškovi moraju svesti na apsolutni minimum, a u posebnim slučajevima političari ih moraju platiti iz vlastitog džepa!”, traži Holznagel.

Zapadni političari redovito se nađu u središtu korupcijskih skandala ili skandala oko sumnjivog trošenja javnih sredstava.