Skip to content

Njemački predsjednik pozvao vladu da ne blokira odluku SAD-a o opskrbi Ukrajine kazetnim streljivom

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier pozvao je saveznu vladu da ne blokira odluku SAD-a o opskrbi Ukrajine kazetnim streljivom od strane Sjedinjenih Država.

Njemački predsjednik je to rekao u intervjuu za njemački TV kanal ZDF.

“U sadašnjoj situaciji njemačka vlada ne može stati na put Sjedinjenim Državama”, rekao je Steinmeier.

Istodobno je napomenuo da je ova vrsta streljiva u Njemačkoj zabranjena od strane savezne vlade te da se Njemačka protivi takvim isporukama.

Predsjednik Njemačke je, dok je bio ministar vanjskih poslova Njemačke, potpisao Konvenciju o kazetnom streljivu u Oslu, pa je “pristran” u ovoj raspravi.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Berbock u petak, 7. jula, nakon izvješća da Washington planira opskrbiti Kijev ovim oružjem, rekla je da Njemačka ne odobrava slanje kazetnog streljiva Ukrajini.

Uvečer 7. jula Sjedinjene Države najavile su novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 800 miliona dolara, koji uključuje, posebice, kazetnu municiju.

Kazetna bomba sadrži veliki broj malih bombi, koje nakon detonacije lete u zrak i raspršuju se po zahvaćenom području.

Više od 120 zemalja pridružilo se konvenciji, koja zabranjuje njihovu upotrebu kao nehumanu i neselektivnu, velikim dijelom zbog visoke stope kvarova koji zasipaju krajolik neeksplodiranim podstreljivom, ugrožavajući i prijateljske trupe i civile, često desetljećima nakon završetka sukoba.