Skip to content

Njemački ured za statistiku: Ljetovanje u Hrvatskoj skuplje nego u Grčkoj i Španiji

Deutsche Welle – Mnogi Nijemci najradije ljetuju u Njemačkoj. No, godišnji odmor u inostranstvu je u pravilu jeftiniji, posebno u Albaniji ili Turskoj. Hrvatska je jeftinija od Njemačke, ali je skuplja od Grčke ili Španije.

Godišnji odmor na jugu Evrope je za Nijemce uglavnom jeftiniji nego ljetovanje u domovini. Ponekad i znatno jeftiniji.

To pokazuju novi podaci Saveznog zavoda za statistiku (Destatis) koji je usporedio troškove gastronomskih usluga i hotelskih smještaja u evropskim državama, piše DW.

Rast troškova energenata i hrane utječe na smanjenje raspoloživog budžeta brojnih Nijemaca za turistička putovanja, ukazali su njemački statističari.

“No, posebno u južno evropskim ili turističkim zemljama jugoistoka Evrope cijene gastronomskih ili hotelskih usluga su znatno niže nego u Njemačkoj”, dodaju u Destatisu.

Turska je 56% jeftinija od Njemačke

Cijene u Turskoj i Albaniji su bile najniže među državama koje je “pročešljao” Savezni ured za statistiku. U obje te države su cijene turističkih usluga bile za 56% niže nego u Njemačkoj. U Portugalu i Malti troškovi jela u restoranima i noćenja u hotelima su za njemačke turiste bili 28% niži nego kod kuće.

U Španiji, Poljskoj i Češkoj se za iste te usluge u martu ove godine (mjesec u kojem je Destatis analizirao cijene) plaćalo u prosjeku 18% manje nego u Njemačkoj. U Hrvatskoj i Kipru 17%  manje, dok je u Grčkoj ušteda iznosila čak 21%.

Još povoljnije su cijene bile u Crnoj Gori i Rumuniji, gdje se za hotelski smještaj i odlazak u restoran moglo proći 46 posto jeftinije nego u Njemačkoj. Hrvatska je, sudeći prema navodima Destatisa, skuplja zemlja za turiste od svojih južnoevropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i (minimalno) od Španije.

 

Što se tiče zemalja na jugu Evrope, od svih u kojima je Destatis analizirao cijene, najskuplja je bila Italija. No, i na Apeninskom poluotoku su cijene, tvrde njemački statističari, u hotelima ili restoranima u istraženom periodu bile pet posto niže nego u Njemačkoj.

Švicarska je 61% skuplja od Njemačke

Za građane Njemačke je odmor na sjeveru Evrope ili u nekim susjednim državama skuplji od ljetovanja u Njemačkoj. Od svih istraženih zemalja, u martu je najskuplja bila Švicarska. Tamo se za istu uslugu (restoran ili noćenje u hotelu) moralo platiti 61 posto više nego u Njemačkoj. Skuplje su i među Nijemcima popularne turističke destinacije poput Danske ili Norveške, i to za više od 40 posto.

Finska je nešto manje skupa, ali i dalje znatno skuplja od Njemačke. Tamo su hotelska noćenja i gastronomske usluge u martu ove godine bili za 25 posto skuplji nego u Njemačkoj. U Irskoj su turisti morali platiti 21 posto više, odmor u Švedskoj je bio 17 posto skuplji nego u Njemačkoj, a u Austriji 15 posto.

U susjednoj Francuskoj, jednoj od najomiljenijih njemačkih turističkih destinacija, u martu se za hotelske smještaje i posjete restoranima moralo platiti osam posto više nego u Njemačkoj, objavili su u Destatisu.

Nijemci ne štede na odmoru

Iako su posljednjih mjeseci troškovi života znatno porasli i u Njemačkoj, a stopa inflacije dosegla rekordnu razinu od ujedinjenja države, te uprkos nesigurnostima vezanima uz daljnji tok rata u Ukrajini, većina njemačkih turista u ovoj ljetnoj sezoni želi konačno (ponovno) uživati na odmoru bez puno briga.

Prema podacima koji su objavljivani proteklih mjeseci, turistička branša očekuje nastavak pozitivnog trenda iz prošle godine, u kojoj je volumen turističkih aranžmana dosegao nivo iz godine prije pandemija koronavirusa.

Od novembra 2021. do kraja oktobra 2022. udvostručeni su izdaci za putovanja (sa 28,8 na 58,6 milijardi eura), potvrdili su u Udruženju njemačkih putnih agencija (DRV). Posebno snažan rast u tom je periodu uočen u sektoru tzv. paušalnih aranžmana.

U februaru ove godine je objavljena “Njemačka turistička analiza”, odnosno rezultati ankete među 3.000 osoba starijih od 18 godina. Šest od deset ispitanika je reklo da u ovoj sezoni planira turističko putovanje. Top pet turističkih destinacija u glavnom valu tokom ljeta bit će Turska, Španija, Grčka, Egipat i Portugal, prognoziraju predstavnici DRV-a, piše Deutsche Welle (DW).