Skip to content

Njemačko ministarstvo obrane: Nema razgovora s Ukrajinom o isporuci Patriota

Savezna vlada ne vodi razgovore s Ukrajinom o isporuci ili raspoređivanju sustava protuzračne obrane Patriot u Ukrajinu.

Nisam upoznat s bilo kakvim pregovorima s Ukrajinom“, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Reutersu, prenosi Spiegel.

Ponuda Poljskoj ne odnosi se na predaju sustava Patriot, već na njihovo stacioniranje na teritoriju Poljske.

Njemački vojnici će nastaviti s radom: “Namet nikada nije razmatran.”

Podsjetimo, Volodimir Zelenski je 30. 11. najavio da je njemačka vlada odlučila Ukrajini prebaciti protuzračni raketni sustav MIM-104 Patriot.

“Odluka Njemačke, koja će sigurno postati istorijska, je prebacivanje sustava Patriot u Ukrajinu”, rekao je Volodimir Zelenski i zahvalio Njemačkoj na pomoći.

Ranije je Njemačka ponudila NATO partneru, Poljskoj, sustav Patriot. Dok je poljska vlada predlagala inicijativu da se oružani sustav isporuči izravno Ukrajini.

Ministrica obrane Christine Lambrecht oprezno je reagirala na prijedloge poljske vlade.

“Patriote su dio integrirane protuzračne obrane NATO -a i namijenjene teritoriju NATO-a. A ako se raspoređuju izvan teritorija NATO-a, onda se o tome prvo mora razgovarati s NATO-om i saveznicima”, kazala je.

Čelnik poljske nacionalno-konzervativne vladajuće stranke PiS, Jaroslaw Kaczynski , tada je rekao da bi “zbog sigurnosti Poljske” bilo bolje da Nijemci prepuste Patriote Ukrajini.

Tada je ministar obrane Blaszczak predložio preseljenje u Ukrajinu. “To bi omogućilo Ukrajini da se spasi od daljnjih žrtaνa i nestanaka struje i povećalo sigurnost na našoj istočnoj granici”, napisao je na Twitteru.

I poljski premijer Mateusz Morawiecki je u Varšavi rekao da je to dobar prijedlog da se istodobno zaštiti “zapadno ukrajinsko-poljsko pogranično područje i istočno poljsko-ukrajinsko pogranično područje”.

Patriot: Foto: augsburger-allgemeine.de