Skip to content

Norveška pozvana da pojača potporu Ukrajini nakon što je profitirala od rata

U pismu objavljenom u tabloidu VG, potpisnici među kojima su bivši ministar vanjskih poslova Knut Vollebæk, antropologinja Erika Fatland i Henrik Urdal s Instituta za istraživanje mira u Oslu, rekli su da je Norveška “jedina zemlja u Europi” koja je profitirala od rata, piše Guardian.

Prihodi bogate skandinavske zemlje od nafte i plina porasli su na rekordne razine u proteklih 12 mjeseci jer su se cijene energije utrostručile nakon ruske invazije na Ukrajinu, a Norveška je zamijenila Rusiju kao najvećeg europskog dobavljača prirodnog plina.

U usporedbi s izvornim procjenama, državni proračun Osla predviđa dodatnih 180 milijardi eura prihoda od nafte i plina za 2022. i 2023., napisali su potpisnici.

Norveški premijer, Jonas Gahr Støre, odbacio je sve sugestije da je zemlja profitirala iz rata. “To je ideja koju glatko odbijam”, rekao je Støre za AFP u utorak, dodajući da će veliki “višegodišnji paket podrške” biti objavljen u narednim danima.

U pismu se priznaje da će stići veća humanitarna i vojna potpora, a posebno je teško izračunati vrijednost opskrbe oružjem, ali se kaže: “U svakom slučaju, Norveška si može priuštiti više doprinosa Ukrajini nego što mi činimo. Daleko više.”

Podsjetimo, nedavno je istraživački novinar Seymour Hersh, tvrdio da je SAD, uz pomoć Norveške, sabotirao plinovod Sjeverni tok.

Bijela kuća odbacila je Hershovo izvješće kao “krajnje lažno i potpunu fikciju”.  Reuters također navodi da nisu mogli potvrditi Hershov članak, koji je sam objavio, navodeći samo jedan neimenovani izvor.