Skip to content
oko

Nova istraživanja u nauci slijepima vraća vid

Novi proboj u tretmanima matičnih stanica mogao bi omogućiti slijepim osobama da ponovo vide.

Prema novim istraživanjima iz Škotske, matične stanice mogu se uzeti iz očiju neživih donora i koristiti za liječenje sljepoće kod pacijenata. U najnovijoj studiji, transplantacija tkiva je pokušana na osam slijepih bolesnika, a dva su uspjela ponovo zadobiti vid i sposobnost čitanja.

Međutim, svi pacijenti koji su primili liječenje primijetili su drastično poboljšanje svoje vizije, neki su se samo brže oporavili od drugih. Do sada, tretman je samo u stanju da pomogne sa sljepoćom uzrokovanom oštećenjem rožnice, koja je zaštitna površina oka.

Baljean Dhillon, profesor kliničke oftalmologije na Centru za kliničke moždane znanosti Sveučilišta u Edinburghu jedan je od vodećih istraživača u istraživanju.

“Nalazi iz ove male studije su vrlo obećavajući i pokazuju potencijal za sigurnu kirurgiju oka matične stanice, kao i poboljšanja u popravku oka, rekao je Dhillon, nazivajući taj proboj prvim u svijetu.”

Studija je objavljena u STEM CELLS Translational Medicine .

Istraživanje se fokusiralo na limbalne matične stanice, koje su važne u našem vidu.

Ove stanice su obično na niskoj razini kod pacijenata koji pate od sljepoće rožnice.

U istraživanju su znanstvenici podijelili 16 pacijenata u dvije skupine, od kojih je jedna nasumično odabrana za primanje transplantiranog tkiva.

Također su dobili standardne kapi za oči i lijekove za imunološki sustav kako bi se smanjio rizik od odbacivanja. Svi pacijenti koji su primili matične stanice primijetili su značajno poboljšanje vida tijekom godinu i pol.

Nedostatak limbalnih matičnih stanica (LSCD) je ireverzibilna bolest koja je posljedica gubitka ili disfunkcije ovih epitelnih matičnih stanica. Epitel rožnice postaje manjkav i zamijenjen je okolnim epitelom veznice, što rezultira zgusnutim, nepravilnim, nestabilnim epitelom, često s upalom.

LSCD uzrokuje tešku bolest površine oka koju karakterizira smanjeni vid ili sljepoća, kronična iritacija oka i odsjaj, ” rekao je Dhillion. Dhillon vjeruje da se isti način liječenja može primijeniti na različite načine kako bi se izliječili drugi oblici sljepoće. Ove vrste tretmana matičnim stanicama nude novu nadu ljudima na sličnim pozicijama,mnoge slične institucije potakute su na isti korak, nakon što su vidjeli Bosenov uspjeh.

Prošle godine, klinika Mayo otvorila je pokuse s matičnim stanicama za deset osoba koje su imale traumatske ozljede kralježnice.

Prema istraživanju provedenom ove godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Minnesoti, stimulacija kičmene moždine pomoću matičnih stanica zapravo pomaže u liječenju paralize u mnogim okolnostima.

U istraživanju su pokazali da stimulacija kičmene moždine može odmah obnoviti neke dobrovoljne pokretne i autonomne funkcije kao što su: kardiovaskularne, crijevne i mjehurne, koje su godinama nakon paralizirajuće ozljede bile bez značajne rehabilitacije.

Izvor: anonews.co