Skip to content

Novak Đoković danas puni 33 godine: Srećan rođendan, Nole!

Trenutno prvoplasirani teniser na ATP listi, po mnogima i najbolji teniser svih vremena, jedan od najvećih aktuelnih sportista svijeta i srpski reprezentativac, Novak Đoković, rođen je na današnji dan, 22. maja 1987. godine u Beogradu.

Do sada, osvojio je 17 grend slem titula: od kojih 8 puta Australijan open, 5 puta Vimbldon, 3 otvorena prvenstva SAD-a i 1 Roland Garos.

Čuvar je brojnih rekorda, a među njima posebnu ulogu igra činjenica da je jedini teniser koji je osvojio sve masters turnire 1000 serije. Sa Srbijom, osvojio je bronzu na olimpijadi u Pekingu 2008., ali i prvo mjesto u Dejvis kupu 2016. i ATP kupu 2020.

Novak je, pritom, i veliki humanitarac. Čuvena je njegova „Novak Đoković“ fondacija. Nosilac je tri ordena: „Кarađorđeve zvezde“, „Svetog Save“ i „Republike Srpske“.

Noletu su među prvima rođendan čestitali organizatori Australijan opena, prvog Gren slema u sezoni, gdje je Đoković apsolutni rekorder po broju titula, sa čak sedam osvojenih pehara.

Novak će 33. rođendan proslaviti u krugu porodice, ali ne u Monte Karlu kao što je bio slučaj prethodnih godina, već u Marbelji gdje intenzivno trenira iščekujući nastavak prekinute sezone.